BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 1 éve, 10 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Szörcse ünnepe

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2004. augusztus 02. hétfő, 02:00
Írta: Administrator   
Kategória: Archív
 
A hét végén Szörcse ünnepe néven első alkalommal rendeztek falunapokat a Feketeügy partján fekvő településen. A kétnapos rendezvény alatt a faluközpontban székely díszkaput, a templomkertben pedig turulmadaras emlékművet avattak az 1848—49-es forradalomban és szabadságharcban, valamint az I. és a II. világháborúban elesett szörcsei hősök tiszteletére, ugyanakkor a falu szélén levő Kőkertben különböző szórakoztató műsorokat, ügyességi versenyeket és szabadtéri mulatságokat szerveztek.

A rendezvény szombaton délben székelykapu-avatással kezdődött a faluközpontban. Az ünnepi ceremóniát — melyen jelen voltak Zabola község vezetői, Demeter János, a megyei tanács elnöke, a falu önkormányzati képviselői, Bodrogkeresztúr (Magyarország) képviselői, valamint a falu apraja-nagyja és számos idegenből érkezett vendég — a helybeli hagyományőrző lovasbandérium felvonulása nyitotta meg. Az avatószalagot Ádám Attila polgármester és Demeter János megyeitanács-elnök, illetve Tóth András és Benedek Ibolya faluképviselők vágták el. A polgármester ünnepi beszédében elmondta, hogy a falu életében e napok határkövet jelentenek, a visszaállított székely díszkapu pedig a falu identitását fogja hirdetni az elkövetkező időkben, és az itteniek életét, nyitottságát, befogadókészségét jelképezi. A zabolai községháza nevében megköszönte a szörcsei református gyülekezetnek és lelkipásztorának, a falu önkormányzati képviselőinek és a rendezvény támogatóinak a kitartó munkát, a „konok székely hozzáállást”, amellyel nap mint nap ostromolták a hivatalt a székely kapu visszaállítása ügyében. Tóth András faluképviselő kifejtette: az ősök által hátrahagyott, fába vésett szép szavak az anyaggal elmúlnak, de az idő pusztító erejénél erősebb az emlékezet. Hangsúlyozta: a mi kötelességünk feleleveníteni az emlékezetet, ápolni és továbbadni az ősök által ránk testált örökséget a fiatalabb nemzedékeknek. A kapuállítás jelentőségét Daróczi Attila helybeli református lelkipásztor is méltatta, majd rövid egyházi szertartása után megáldotta a kaput. Ezt követően az ünneplő közönség kivonult a Kőkertbe, ahol sörsátrak, szórakoztató műsorok várták az érdeklődőket.

Tegnap a templomkertben felállított turulmadaras emlékműnél a kézdivásárhelyi fúvószenekar toborzó zenéjére gyülekezett az ünneplő közönség. Az emlékműavatás ünnepi istentisztelettel kezdődött a templomban, amelyen igét hirdetett nt. Szőcs László kézdi-orbaiszéki esperes. Az istentisztelet után Ádám Attila polgármester, Szőcs László esperes és Tóth András faluképviselő leleplezte az emlékművet, ünnepi beszédet mondott Ádám Attila polgármester, Puskás Bálint és Németh Csaba RMDSZ-es szenátorok. Az ünnepségen közreműködött a bodrogkeresztúri és székelytamásfalvi dalárda, a szörcsei nőszövetség, a bibliaórás fiatalok, valamint Martinovszky István bodrogkeresztúri tárogatóművész és Thiesz Katalin kovásznai népdalénekes.

Szörcse ünnepe — akárcsak szombaton — tegnap délután is a Kőkertben folytatódott, ahol a helybeliek kissé feledhették a szürke hétköznapok földművesgondjait. Ehhez hozzásegítettek a kitűnő műsorok, a nagy érdeklődésre számot tartó ügyességi vetélkedők (zsákban futás, kötélhúzás, bicikliverseny, futballmérkőzések stb.), a lacikonyhák kínálata és a jó szervezés. Valaki meg is jegyezte: le az összes kalappal, ilyen falunapokat minden évben kellene rendezni, és nem csak Szörcsén, hanem Székelytamásfalván is.

Bodor János

 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Virágfutár!
Virágfutár!
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload