BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 4 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Ady-emléknapok

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2004. augusztus 03. kedd, 02:00
Írta: Administrator   
Kategória: Archív
 
Ady Endrére emlékeztek Kalotaszentkirályon az elmúlt hétvégén, a mára már hagyományossá vált Ady-napokon. A kétnapos rendezvény Kalotaszentkirályon és Nyárszón zajlott, abban a két faluban, ahol Ady életében többször is megfordult, és amelyekhez rokoni szálakkal is kötődött.

Lassan tíz éve már, hogy néhány előrelátó, a kultúrát becsülő kalotaszentkirályi lakos megalapította az Ady Endere Kulturális Egyesületet. Azóta hosszú idő telt el, az egyesület pedig fontos szerepet játszik a falu kulturális életében, hiszen azóta számos rendezvényt szervezett. Az egyesültnek pályázat útján sikerült megvásárolnia egy ingatlant, ami a falunak is szívügye volt, ez pedig a hajdani Bánffy-kastély cselédháza, hiszen a faluban a hatalmas udvarból csak ennyi maradt. Az egyesület így nemcsak székhelyhez jutott, hanem új tagokkal is bővült.

Felvetődik a kérdés, mi az egyesületi tagság előnye? Péntek Ferenc, az AEKE volt elnöke elmondja: ha valaki fontosat szeretne tenni a közösségért, és azt aktívan szervezni és építeni tudja, az egyesületben csapatot tud kovácsolni, amellyel meg tudja valósítani célkitűzéseit.

Vincze-Jancsi Tímea, az AEKE jelenlegi elnöke hozzátette, hogy a tagok számára (de nem csak nekik) kurzusokat szerveznek, pl. angol nyelvkurzust, ha igény lesz rá, számítógépes tanfolyamot, és az iskolás diákoknak idén is megrendezik az ősz folyamán az alkotótábort.

Lakatos András helyi iskolaigazgató, megyei tanácsos rámutatott: az egyesület és az iskola egymás kölcsönös segítőtársai. Az egyesület a helyi Ady Endre Iskolát segíti pályázatokkal, és erre elmondása szerint szükség is van, hiszen az iskola léte, fejlődése függ ettől, de új távlatok lehetőségét is nyújtani tudja. Mindehhez azonban arra lenne szükség, hogy a fiatalokat még jobban bevonják a közösséget építő munkába.

— Mások hibájából tanulva kell közösségünket megformálni, mert nem vagyunk olyan helyzetben, hogy megengedhessük megunknak, hogy hibázzunk. Közösségünk sorsa a mi kezünkben van — mondta.

Az idei rendezvény megvalósításához szükséges keret nagy részét a Communitas Alapítványnál elbírált sikeres pályázattal tudták fedezni, de a támogatók között szerepelt Kalotaszentkirály község Polgármesteri Hivatala, a kalotaszentkirályi RMDSZ, az Ady Endre Iskola, valamint a Devincze Tours Kft.

Idén a rendezvény az Ady-házban kezdődött, ahol Kántor Lajos irodalomtörténész és Szilágyi István író a Bánffyak Kalotaszegen címmel tartott előadást, és rámutattak a Bánffyak és a falu közti kapcsolatra is. Okos Márton, az AEKE külföldi ügyvivője II. Rákóczi Ferenc nagyságát állította példának minden falubeli számára. Az előadások és rövid ebédszünet után kezdődött a fiatalok szavalóversenye.

Két korosztálytól hallhattak a jelenlévők kötelező Ady- és szabadon választott verseket. Első díjasok: Gábora Katalin (V–VIII. osztály), illetve Mihály Márta és Okos-Rigó András Szabolcs (IX–XII. osztály).

A szavalóverseny végeztével megkoszorúzták az Ady-emlékművet. A jelenlévőknek Lakatos András mondott beszédet, kiemelve Ady nagyságát, majd az emlékműnél koszorút helyezett el a körösfői Rákóczi Kulturális Egyesület, a bánffyhunyadi Kós Károly Kulturális Egyesület, az Ady Endre Kulturális Egyesület, a kalotaszentkirályi Polgármesteri Hivatal, a helyi RMDSZ, a kalotaszentkirályi Ady Endre Iskola, valamint Okos Márton.

Az első napot tombolával egybekötött bál zárta. Augusztus 1-jén, vasárnap Nyárszón emlék-istentiszteletet tartottak a református templomban, majd megkoszorúzták Visky Dániel sírját. A rendezvénysorozatot a Kalotaszentkirályon tartott ebéd zárta.

Kismihály Hajnalka


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Különleges mákvirág
Különleges mákvirág
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload