BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 3 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Gyorsabban nőnek az árak, mint a bérek

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2004. augusztus 03. kedd, 02:00
Írta: Administrator   
Kategória: Archív
 
Valamivel rosszabbul élünk, mint 1989-ben, mikor a nyomor, a pénztelenség, nem utolsósorban az esztelen kizsákmányolás és elnyomás, a szabadság teljes hiánya utcára vitte az emberek, és megdöntötték a Ceauşescu-rezsimet. A Központi Statisztikai Intézet most nyilvánosságra hozott adataiból kitetszik: 1990 elején az átlagkereset 2950 lej volt, míg most, 2004 júniusában 5,8 millió, ami azt jelenti, az átlagbérek kétezerszer nőttek. A baj az, hogy az árak ellenben — állapította meg ugyanaz az intézet — kétezernégyszázszor. Ráadásul az alkalmazottak száma a kilencvenes évek elején nyilvántartott nyolcmillióról négymillióra esett vissza, és számottevően nőtt az eltartottak, elsősorban a nyugdíjasok száma. Ennek eredményeként a már eleve kevesebb jövedelemből több személyt kell egy-egy családnak eltartania. Ráadásul új szolgáltatások jelentek meg, s a régiek ára is az égbe szökött, sokan alig tudják fizetni azokat. Nem csoda tehát, hogy a társadalomnak egy igen jelentős rétege szegényebbnek érzi magát most, mint a kommunizmus utolsó évében.

Ha megkaparjuk kissé a dolgokat, s leszámítjuk azt a pár száz üzletembert, akinek sikerült vagyont gyűjtenie, de akiknek száma nem haladja meg az ország lakosságának 4 százalékát, nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a romániai emberek zömének életminősége alig javult. A hazai össztermék értéke és mértéke tavaly érte el az 1989-es színvonalat, idén tovább nőtt, de áldásaiból igen kevesen részesülnek, elsősorban a vállalkozók és a szellemi szabadfoglalkozást űzők. Az elmúlt két év 4—5 százalékos növekedésének hatása nem jutott el az átlagemberig. Főként azért, mert nem tudtak azon változtatni, hogy az árak ne járjanak megszakítás nélkül a bérek előtt. Így a vásárlóerő ma 17 százalékkal alacsonyabb, mint a rendszerváltás előtti és utáni hónapokban volt.

Az infláció az elmúlt évben jelentősen mérséklődött — a statisztikusok szerint az elmúlt tizenkét hónapban nem haladta meg átlagban a 12 százalékot. Legnagyobb drágulást, 13,8 százalékot az ipari cikkeknél, illetve 16,8 százalékot a szolgáltatásoknál jegyeztek, júniusig az élelmiszerárak 8,5 százalékkal nőttek, utána kissé megugrottak, de azt jövendölik a szakemberek, további drágulás nem lehetséges, mert nincs rá vásárlóerő. Optimista prognózis szerint az évi inflációs ráta nem haladja meg a 9 százalékot, ezen belül is a szolgáltatások ára nő tovább. A nemzetközi pénzügyi szervezetek nem egyeznek bele a minimálbér növelésébe, azt mondják, az ipari termelés ütemét kell alapul venni, s az nem nő oly mértékben, hogy a minimálbért emelni lehetne.

Románia lakosságának még legalább húsz évet a jelenlegihez hasonló tisztes szegénységben kell leélnie — jósolják a statisztikusok, s akár nyolcvan esztendőnek is el kell telnie, hogy utolérjük az

(s)

 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Erzsébet-Park részlet
Erzsébet-Park részlet
Küldő: Kovács Mónika
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload