BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 3 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Emeld fel fejedet büszke nép (Uzoni megemlékezés)

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2004. augusztus 02. hétfő, 02:00
Írta: Administrator   
Kategória: Archív
 
Az első és második világháborús elesettekre, foglyokra, túlélőkre emlékezett vasárnap Uzon népe. Az uzoni református templomban tartott ünnepi istentiszteleten Ungvári Barna-András lelkipásztor elmondta, „nem csodálkozhatunk azon, hogy a két háború után megindult a kivándorlás, és ez a nép fejlesütve járt, mert nem tudott felocsúdni abból a veszteségből, ami őt érte, sokan azt hitték le lehet törölni a föld felszínéről a magyar népet”.

Akik túlélték a háborúkat, internálótáborokat, azoknak volt hitük és reménységük, mondta a lelkész, hozzátette, Isten üzenete az elcsüggedt népnek az életet jelentheti. Ungvári Barna-András szerint nem elég csak várni és reménykedni, tenni is kell, kérni és imádkozni, ez, ami ma minket megtarthat. Uzonból hatvannyolcan az első, ötvenötön pedig a második világháborúban haltak meg, de voltak olyanok is, akik a fogság után hazatértek és itthoni földben pihentek meg, közölte a lelkipásztor.
Az istentiszteletet követően Két világégés, kétszeri honvesztés címmel tartott előadást Kónya Ádám nyugalmazott múzeumigazgató, aki történelmi visszapillantójában kiemelte, büszkék lehetnek a falu lakói, hiszen sem Magyarországon Rákosi Mátyás diktátorsága idején, sem a Kárpát-medence magyar lakta vidékein a szocializmusnak mondott rémálom idején sehol nem volt a világháborús hősöknek emlékművük, csak az uzoniaknak.
Kegyelettel hajtunk fejet a harctereken elhunytak illetve a háborút túlélő veteránok előtt – mondta beszédében Ráduly István uzoni polgármester, aki szerint imádkoznunk kell azért, hogy a két világégéshez hasonló borzalmak többet soha ne fordulhassanak elő.
A veteránok nevében idős Bodali Mihály felolvasta a Don-kanyarból 1944-ben hazatért bajtársának A honvéd sírja című versét, majd az uzoni fiatalok rövid műsort mutattak be Emeld fel fejedet büszke nép címmel.
A magyar himnusz eléneklése után az Atlantisz fúvószenekar akkordjaira vonult a gyülekezet az első és második világháborús elesettek emlékművéhez, amelynek talapzatára a kegyelet virágai kerültek. A székely himnusszal ért véget a tiszteletadás, majd a parókia udvarán szeretetvendégség zárta a megemlékező rendezvényt.

Nagy Zsuzsanna


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Bodok szálloda
Bodok szálloda
Küldő: Veres László-D.
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload