BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Sutba dobott közösségi érdekek! (Fizetett hirdetés)

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2014. március 27. csütörtök, 09:26
Írta: -   
Kategória: Közélet
 

A Rétyre építendő fűrészüzem engedélyeztetési eljárása során az érintett háromszéki önkormányzati vezetők szándékosan a közösség érdekeit figyelmen kívül hagyva döntöttek.

A Réty községi tanácstagok 2013. április végi szászsebesi látogatása után két nappal, május 2-án tartottak falugyűlést, majd május közepéig a Réty községhez tartozó falvak lakosságát is megkérdezték arról, hogy „támogatják-e a beruházás engedélyeztetését?”. Tették mindezt úgy, hogy a leendő fűrészüzem környezetre és az ott lakók egészségére gyakorolt hatásáról nem tudhattak semmit. A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal csak 2013. június 25-én kérte a területrendezési tervhez szükséges stratégiai környezeti hatásvizsgálat elkészítését, hogy kiderüljenek a beruházás valós környezeti hatásai. Ezt 2013. augusztus 22-én mutatták be a közösség előtt.

A stratégiai környezeti hatásvizsgálat csupán a beruházás feltételezhető környezeti hatásainak lehetőségét vizsgálta, nem tért ki a fűrészüzem működése során keletkező környezeti, egészségügyi hatásokra, kockázatokra. Megjegyezzük, hogy a területrendezési tervek elfogadását szabályozó törvény szerint kötelező tájékoztatni az érintett lakosságot, majd ezután, a közmeghallgatás során figyelembe kell venni a lakossági véleményeket. A rétyi fűrészüzem esetén a lakossági konzultáció a területrendezési tervhez szükséges környezeti hatásvizsgálat előtt történt meg.

A Környezetvédelmi Hivatal szakbizottsága, melyben Kovászna Megye Tanácsának vezetősége is képviselteti magát, úgy döntött, hogy a majdani fűrészüzem a környezetre nem gyakorol káros hatást, ezért annak félépítése előtt nem kérnek a gyár működésének környezeti, egészségügyi hatásait vizsgáló további elemzést. Vagyis a beruházónak a működtetésére csupán a fűrészüzem épületei elkészülte után kell környezetvédelmi engedélyt kérnie. Más kérdés, hogy ha már állnak a falak, ha felépül sok pénzen az üzem, lesz-e olyan bátor atyafi, aki nem adja meg a működési engedélyt?

A döntés következményeként az érintett közösség a beruházás további engedélyeztetési folyamatából teljesen kiszorult, hiszen mivel a gyár működését vizsgáló elemzést nem kérték a szakhatóságok, további lakossági konzultáció sem lesz. Tulajdonképpen a közösségi érdek azt kívánta volna, hogy a megye lakossága összes részleteiben megismerje a beruházás során fellépő környezeti, egészségügyi kockázatokat.

Ugyanakkor ez a döntés, melyben Kovászna Megye Tanácsának vezetősége is érintett, azzal a következménnyel jár, hogy a fűrészüzem majdani bővítése során – például, ha a hőközpontban keletkező salak és hamu tárolásához hulladékraktárat építenének – nem kell lakossági konzultációt tartani. Így a helyi közösség évek múlva könnyen arra ébredhet, hogy a megkérdezése nélkül további nem kívánt létesítmények szennyezik majd az életterét.

Mindez különösebben nem döbbentene meg senkit a Kárpátok tündéri tájain, de ideje lenne felelősségteljesebben gondolkodni. Aki hajlandó a szomszéd megyékig is ellátni, sok érdekes dolgot tapasztalhat. Például azt, hogy Fehér megyében kiüldözték az erdőkből a nálunk oly nagyon várt befektető munkásait. Ez is megtörténhetett, meg az is, hogy egyre több kellemetlen kérdést tesznek fel a döntéshozóknak. Mert nem mindegy, hogy letaroljuk az erdőket, vagy fenntartható erdőgazdálkodást szeretnénk. Nem mindegy, hogy a minőségi fát Japánba viszik, vagy a helyi bútorkészítőknek jut.

Civil Felelősség 2014 társadalmi csoport

Forrás: Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

cigaretta/*****
cigaretta/*****
Küldő: adri
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload