BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 2 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Megújulhat a miklósvári kastély

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2014. április 04. péntek, 08:19
Írta: Hecser László   
Kategória: Közélet
 

Mintegy 830 ezer euróból újítaná fel gróf Kálnoky Tibor az alapítványa által 2004-ben negyvenkilenc esztendőre haszonbérbe vett miklósvári kastélyt – ha a norvég államhoz hamarosan benyújtandó pályázata sikerrel jár. A baróti tanácstagok a testület tegnapi ülésén nem emeltek kifogást, s elfogadták a felújítási tervbe foglalt műszaki és gazdasági mutatókat. Az ülés végén viszont fellépett az utolsó tulajdonos, Eugen Savu néhai pénzügyminiszter leszármazottjának képviselője, s kérte, hogy a tanács vegye fontolóra az ingatlan eladását.

Albert Levente felvételeA tanácskozáson jelen volt Kál­noky gróf is, de a terveket Fekete Mária műépítész és Magyarósi Imola projektmenedzser ismertette. Mint mondották, igyekeznek, hogy a XVII. század végén épült, majd az évszázadok folyamán többször átépített kastélyt az eredetihez minél közelebbi állapotban állítsák vissza. Az elmúlt években falkutatást és feltárási munkát végeztek, így több értékes építészeti emléket – például egy rene­szánsz, kőből készült ablakkeretet – sikerült megóvniuk. Az alsó szint nagy­­termében, két kisebben és az egyik bástya alagsorában kis múzeumot rendeznének be, ahol a kastély építésének évszázadait és korabeli fegyvereket mutatnának be.

Két, vendégek számára fenntartott lakrészt is kialakítanának, amelyeket régi bútorokkal rendeznének be. A felújítási terv érdekesség, hogy visszaállítanák az 1698-as leírásban szereplő kis tavat és a botanikai értékeket – értékesnek mondták a kapu melletti gesztenyesort – is prioritásként kezelnék. Az épületet központi fűtésrendszer melegíti, és azt a gabonásban állítják fel, így elkerülhető lesz, hogy oda nem illő kéményt kelljen kialakítani – mondották. Fekete Márta megnyugtatta a város volt polgármesterét, Nagy Istvánt is: jól látta, egy helyen valóban kénytelenek lesznek termopán ablakot tenni, de az nem műanyagból készül, hanem fából, s olyan szakemberrel dolgoztatnak, aki Segesváron már végzett hasonló munkát, úgy a modern nyílászáró a megtévesztésig hasonlít majd a hagyományosra.

A vita során Nagy István elmondta: mivel a város vagyonát érinti az ügy, a tanácsi határozat tervezetének elfogadásához kétharmados többségre van szükség, s eleget kellene tenni az átláthatósági törvény előírásainak is, azaz a városháza faliújságjára harminc napig ki kellene függeszteni, s döntést csak azt követően hozni. Nagy szerint ideje lenne, hogy Kálnoky Tibor hivatalos formában is beszámoljon az elmúlt tíz esztendőben végzett munkáról: a tíz eszten­deje kötött szerződésben szerepel az is, hogy ötévente bemutatja, mit tett a bérlő, hogy a város tulajdona visszanyerje régi fényét. Lázár-Kiss Barna András polgármester szerint ebben az esetben nem kell az átláthatósági törvény előírásait alkalmazni. Az RMDSZ-es Pál-Szilágyi Zoltán és Gál Károly, valamint a néppártos Szép Béla szerint nem vehetik el a lehetőségét annak, hogy a város tulajdonában levő és a régió vendégforgalmi rangját emelő beruházás megvalósulhasson. Nagy István párttársa, Vass Csilla jelezte: nincsenek a határozattervezet ellen, támogatják a kezdeményezést, csak a várható jogi hiányosságokra hívták fel a figyelmet. Kálnoky Tibor válaszában úgy fogalmazott: a bér kétszeresét fordították az épület állagmegőrzésére, a tetőszerkezet rendbetételére és a kutatómunkák elvégzésére.

A tanácsi határozat elfogadását követően az Octavian Goga 1937–38-as kormányában pénzügyminiszterként dolgozott Eugen Savu leszármazottját, a Brüsszelben élő Alexandru Cunescut képviselő Cristian Vavure kért szót. Mint mondta: tudatában vannak, hogy a törvény nem kedvez nekik, de Romániában semmi sem kőbe vésett, változhatnak a jogszabályok, talán még vissza is igényelhetik a történelmi ingatlant, vegye hát fontolóra a tanács az eladást – vetette fel. Lázár-Kiss Barna András polgármester szerint ilyen nagy értékű ingatlan eladását még végveszély esetén is komolyan meg kellene gondolni, nemhogy most, amikor a legszükségesebbekre van pénz. Amúgy sem támogatná a meglévő szerződés felbontását, hiszen Kálnoky Tibor eleget tett a vállaltaknak. Azt viszont megígérte, hogy a megkeresésről hivatalos formában is értesíti Kálnokyt, s álláspontját a végső válasz megadásában mindenképp figyelembe veszi.

Az ülést követően gróf Kálnoky Tibor úgy nyilatkozott, Cunescu vásárlási szándéka meglepte: eddig is tudott arról, hogy szeretnék vissza­szerezni az ingatlant, de hogy megvá­sárolnák, majd beruháznának, arról nem. „Szá­momra jelen pillanatban nem fontos, hogy a tulajdonomban legyen a kastély – ha így lenne, most nem is pályázhatnék –, hanem csak az, hogy megkapjuk a norvég támogatást, augusztusban megkössük a szerződést, s másfél éven belül megújuljon ez a szép és nemes hajlék.”


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Tuzijatek, Kovasznai napok, 2009
Tuzijatek, Kovasznai napok, 2009
Küldő: Szasz Laszlo
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload