BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 3 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Czakó Gábor: Húsvétforradalom

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2014. április 22. kedd, 08:22
Írta: -   
Kategória: Közélet
 

1. A csoda forradalom. A világ addigi törvényeinek fölfüggesztése, ha úgy tetszik, fölborítása. Ma nem szokás hinni a csodákban, inkább a forradalomban szokás, mely vagy győz, vagy nem győz, ha győz, a győztesek keserves ízeket éreznek hamarosan, a dolgok kibicsaklanak kerékvágásukból, s hiába mentek ki az oroszok, hiába bukott meg a kommunizmus, az emberek kutyául érzik magukat. Még a tavasz is mintha akadozna.

Raffaello: Krisztus színeváltozása (részlet)2. A Krisztus csodái általában a mi csodáink: magyarázatuk általában egy ilyesféle mondat: „asszony, a te hited meggyógyított téged”. És meggyógyulunk, ha hiszünk őbenne, meggyógyul a testünk és meggyógyul a lelkünk. A hit forradalmat indít el bennünk, személyiségünk átfordul: látjuk és értjük, amire máskülönben vakok és süketek volnánk, ez a forradalom hatalmat ad a testünk, a nyavalyáink fölött.

A húsvéti csodák másmilyenek. Talán kettő hasonlít hozzájuk: az egyik a legelső, a kánai menyegző borcsodája, melyet édesanyja kedvéért vitt véghez az Úr. Az élet csodája ez, a humoré, az örömé, a derült kedélyé, mert nem egyszerűen borrá változtatta a vizet, hanem jó borrá, a legjobbá, amit a kánai lakodalmasok valaha ittak. A másik csoda sem nélkülözi a humort, vagyis a kedély nedvét: a templomadóval kapcsolatos (Mát. 17, 24–27). Hogy szó ne érje a ház elejét, Jézus fogat egy halat Péterrel, melynek szájában egy sztatér nevezetű pénz van, kitelik belőle kettejük templomadója, noha neki, mármint Jézusnak, igazán nem kéne adót fizetnie tulajdon Atyjának, vagy ha mélyebben belegondolunk, önmagának.

A húsvéti csodák az Úr „saját” csodái. Picik, inkább csak véletlenek, és arról szólnak, hogy a világ biceg, magasabb segítség kell a működtetéséhez, csoda, ha úgy tetszik. Ilyen csoda vagy csodácska a virágvasárnapi bevonuláshoz használt szamárcsikó előkerítése vagy az utolsó vacsora helyszínének megtalálása, vagy Malthus szolga esete, akinek Péter a Mester elfogatásakor kardot rántván levág egy darabot a füléből. Jézus meggyógyítja Malthus sebét: az nem kell a műhöz, az erőszakmentes élet meghirdetéséhez sem. Kiigazítja tehát szenvedélyes tanítványa ballépését, aki itt harcot kezdene érte, meghalna akár, ahogy ígérte, és hamarosan háromszor fogja megtagadni sokkal kevésbé éles helyzetben. E jóslatcsoda szenvedője Péter, a Kőszikla, akin az Egyház fog nyugodni: a legesendőbbön, a legemberibb tanítványon, aki pontosan olyan gyarló tud lenni néha, mint akármelyikünk.

3. A Golgota első csodája a türelem. Az isteni erők lefojtása, az, hogy Krisztus végig emberként szenved, noha egyetlen gondolatrándulásával el tudná törölni az egész történetet, és a Másik örömére leszállhatna a keresztről.

Az utolsó előtti csoda az Első ítélet. Az Emberfia legszentebb trónusán, a kereszten hangzik el, a fuldoklásos haláltusában, cserepes szájjal suttogta a Jobb Latornak: még ma velem leszel a Paradicsomban!

4. A Föltámadás csodája, az a csoda, amiért eljött, láthatatlan. Az őrök sem látták, a lepecsételt kő elmozdulását sem észlelte senki. János, a szemtanú apostol említi legszívszorítóbb mozzanatát: „a kendő(t), mellyel a fejét takarták be... nem a gyolcs között volt, hanem külön összehajtva, más helyen”. (Ján. 20, 7.) A gondos Emberfia, aki föltámadván nem robbant, nem harsonáztat, nem ront angyallégiókkal a világra, hanem embermód összehajtogatja halotti ruháit. Holott ha valaha élt forradalmár a földön, ő volt az.

Látjuk és tapasztaljuk, hogy a történelemben egymást érik a fordulatok és a forradalmak – egy sem teljes, egy sem maradandó. A húsvét, a föltámadás volt az egyedüli és valóságos forradalom. Azért, mert nem a fölszín, a gazdasági vagy az uralmi problémák ellen irányult, hanem mindezek gyökere, oka és forrása, a bűn ellen. Jézus pörében és kínhalálában magára vette a legförtelmesebb bűnöket. Kereszt­jében magára vett minket. Igen, bennünket cipelt megostorozva a Golgotára, a mi súlyunk alatt roskadt le háromszor, mi vagyunk az ő vérpadja, de trónusa is, mert ártatlan béketűrésében elemésztette bűneinket, és harmadnapra legyőzte a bűn fiát, a halált. Tudjuk, a halál az igazi gondja az embernek, az öröklétért adná a leggazdagabb diktátor is pénzét-hatalmát, mégis a mulandóért küzdünk-zendülünk. Vakok volnánk? Vagy mostantól másként lesz, s megnyílik szemünk, mint a vakon születettnek, és az ő forradalmárai leszünk?

Forrás: Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

A volt 'Orosz hősők' szobra
A volt 'Orosz hősők' szobra
Küldő: Kovács Mónika
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload