BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 7 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Nekünk élni kell (Dr. Fogolyán Kristófra emlékeztek)

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2014. április 28. hétfő, 07:55
Írta: -   
Kategória: Közélet
 

Közel fél évszázadig volt orvosa a sepsiszentgyörgyi közkórháznak, két ízben igazgatója is a hatvan esztendeje elhunyt dr. Fogolyán Kristóf, akire szombaton leszármazottjai és tisztelői emlékeztek. Az évfordulóra Szotyori-Nagy Áron, a neves orvos unokája díjat alapított, amit első alkalommal négy sepsiszentgyörgyi, illetve itt élő orvosnak ítélt oda.

A kórház régi épülete előttDr. Fogolyán Kristóf a betegek gyógyí­tása mellett folyamatosan fejlesztette, kor­szerűsítet­te a kórházat, és Kecskemétről történő 1906-os hazatérése első esztendejében már sebészeti műtőt hozott létre a kórház Ferenc Józsefről elnevezett régi épületében – ismertette Szotyo­ri-Nagy Áron a Dr. Fo­golyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház belgyógyászati épülete előtt tartott megemlékezésen – azért ott, mert ezt az épületet Fogolyán doktor építtette Kós Károly tervei alapján, és 2011-ben ennek falára helyeztek el emléktáblát a Fogolyán-leszármazottak.

A megemlékezés fővédnöke, Surján László európai parlamenti képviselő, az EP alelnö­ke üdvözletét Farkas Balázs, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának konzulja tolmácsolta, az egybegyűlteket köszöntötte László Attila, Szotyori-Nagy Áron gyermekkori barátja. A dr. Fogolyán Kristóf Fehér angyal-díjat dr. Szőts Dániel, dr. Nagy Lajos, dr. Sándor József és dr. Albert István kapta, laudációjukat Gazda Zoltán olvasta fel, valamint emléklapokat adományoztak Fogolyán-szülötteknek, akik dr. Fogolyán Kristóf szülész-nőgyógyász főorvos felügyelete alatt és lánya, dr. Fogolyán Edit szülésznő bábásko­dása ál­tal jöttek világra.

„Dr. Fogolyán Kristóf az életet szolgálta, nekünk is azt kell tennünk, ehhez kicsi nemzetünknek, népünknek szakemberekre, elhivatott orvosokra, tanárokra, jó gazdaemberekre, új Márton Áronokra van szüksége. Nekünk élni kell, örvendeni a gyermekeinknek, élni szeretetben, mert csak a szeretetnek van jövője” – mondta Fogolyán doktor katolikus temetőbeli síremlékénél a zágoni származású Berszán Lajos atya, a gyimesfelső­loki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum alapító-igazgatója, akit a neves orvos segített a világra 1943-ban.

Az emlékezők koszorút, virágot helyeztek el a Fogolyán-sírra, majd együtt nézték meg a visszajuttatott Fogolyán-épületben (jelenlegi kormányhivatal) az emlékszobát.

Forrás: Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Emlékház
Emlékház
Küldő: ozsvath csaba
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload