BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 1 éve, 5 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Tüntetés a székely zászló védelméért

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2014. május 09. péntek, 08:41
Kategória: Közélet
 

Mintegy kétszázan gyűltek össze tegnap délután a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozga­lom (HVIM) hívására a sepsiszentgyörgyi központi parkban felhúzott székely zászló védelmé­ért. A felszólalók közül többen megfogalmazták: nem hagyhatjuk,hogy az elnyomó román ha­talom megtiltsa jelképeink használatát, ki kell állnunk jogainkért, mert ez itt a szülőföl­d­ünk, kötelességünk megvédeni a székelységet a román asszimilációs szándékkal szemben.

A HVIM-es fiatalok nevében Vizi Abigél fogalmazta meg, miért tartották fontosnak a tiltakozó megmozdulás kezdeményezését: a brassói táblabíróság ítélete a központi parkban elhelyezett székely zászló eltávolítására kötelezte a polgármesteri hivatalt, és ők úgy vélték, fontos kiállni jelképeink védelméért. A román hata­lom nem tartja tiszteletbAlbert Levente felvételeen jogainkat, asszimilációs politikát folytat, és az RMDSZ hiába van ismét hatalmon, ugyanazt a megalkuvó politikát viszi tovább, mint korábban – mondotta.

„Nem várhatunk politikusainkra, saját kezünkbe kell vennünk sorsunkat, és harcolnunk a végsőkig nemzetünk fennmaradásáért” – fogalmazott Vizi Abigél. Nép­szavazás kiírását kezdeményezték, hogy döntsenek az itt élők arról, akarják-e vagy sem a székely zászló kitűzését, és azt javasolták, minden levetetett székely zászló helyett tűzzünk ki százat. Bedő Zoltán a rendezvény védnökeként szólalt fel: aki egy nemzet jelképét bántja, az azt a közösséget csapja arcul, amelynek jelképe a lobogó. Nem véletlenül indított hadjáratot a bukaresti elnyomó hatalom a székely zász­ló használata ellen, hiszen „a zászló az, ami összeköt, a jelkép, amely lelkesít, mely mögé egységesen fel lehet sorakozni ünnepnapokon, baj esetén, vagy ha valamiért küzdeni kell. A bizonyítéka, hogy voltunk és vagyunk, a biztosítéka, hogy leszünk” – hangsúlyozta. Üze­netként meg­fogal­mazta: a minket semmibe vevő elnyomóknak kell jobb belátásra térniük, mert minket sem hatalmi szóval, sem fenye­gető­zéssel, sem bírósági ítéletekkel nem lehet nemzeti jelképeink feladására, önazonosságunk meg­tagadására kény­szeríteni. A Minta ifjúsági szer­vezet nevében felszólaló Fadgyas Eg­mond az emberi jogok európai nyilatkozatát idézte, és levonta a következtetést: „bennünket, székelyeket sem korlátozhatnak abban, hogy szabadon hasz­náljuk nyelvünket, szimbólumainkat, zász­lónkat”. A román hatalom ezt nem hajlandó tiszteletben tartani, de meg­tanultuk, hogy magunknak kell harcolnunk jogainkért, sem választott képviselőink, sem Európa nem te­szi meg ezt helyettünk – fogalmazott. Nagy Gábor, a Magyar Er­délyért Egyesület képviselője felidézte, hogy a székely zászló leszedéséről néhány hó­nap alatt határozott a bíróság, míg az elkobzott ingatlanok, erdők esetében évekig eltartanak a perek, és utalt az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat máig be nem tartott ígéreteire is.

A félórás rendezvényen versek is elhangzottak, majd a magyar és a székely himnusz eléneklésével zárult a megmozdulás. Fiatalok voltak a kezdeményezők, és többnyire az ifjúsági szervezetek szónokai szólaltak fel, de jelen volt néhány MPP-s és néppárti politikus is, az RMDSZ képviselői azonban hiányoztak.

Forrás: Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Heti

2019. szeptember 18., 18:00
Bibliaóra
A hét összes eseménye »

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Rózsák 4.
Rózsák 4.
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload