BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 4 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Vajúdó egészségügyi reform

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2014. június 05. csütörtök, 08:23
Kategória: Közélet
 

Év elején elhitették Románia lakosságával, hogy márciusban elérkezik az egészségügyi Kánaán: a biztosítást rendszeresen fizetők az addiginál sokkal több és jobb ellátásban részesülnek, még akkor is törődnek velük, ha nem betegek, mert minden korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetnek a megelőzésre.

Rengeteg szuperbiztos megoldás hangzott el, kezdve attól, hogy javul a számítógépes nyilvántartó-rendszer, a páciens elektronikus dossziéjából megismerhető az adott betegség előzménye, az illető korábbi állapota, kezelései, gyógyszerelése, a pontosan betartott előjegyzések miatt több idő jut egy betegre a családorvosi és szakorvosi rendelőkben, a páciens szinte gyógyultan távozik a sokféle ingyenes vizsgálat után, éppen csak be kell tartania, amit az orvos előír.

Erre a sokadszor beígért egészségügyi reformra vártunk már jó néhány évet, így nem lepett meg, hogy márciusról áprilisra, majd májusra halasztották eljövetelét, végül június 1-jétől léptették életbe azokat a módosításokat, amelyek betartásával el lehetne érni egyfajta szolgáltatási ésszerűséget, ami ugyan messze még az igazi reformtól, de már oszolhatna a sötétség az alagútban.

Ha valóban betartják a frissen hozott szabályokat, ezentúl nem kell majd kórházban feküdni napokig olyan analízisekért, amit járóbetegként is el lehet végezni, nem kell izgulni, hogy bejutunk-e a szakorvoshoz egy hónap alatt, mert ezentúl két hónapig érvényes a küldőpapír – igaz, addig fel is fordulhatunk –, és ha nincs pénze a krónikus betegnek, nem kell egyszerre kiváltania a háromhavi részlegesen támogatott gyógyszert, mert szerre is megvásárolhatja. Ez a jó hír. A rossz: aki távolabb lakik szakorvosokat is foglalkoztató járóbeteg-rendelőtől, különböző vizsgálatokat végző diagnosztikai központoktól, laboratóriumoktól, vagy nincs pénze a felírt gyógyszerek kiváltására, nincsenek meg az otthoni körülményei, hogy epeműtét, szemlencse-beültetés, egyszerűbb ortopédiai beavatkozás után még aznap hazatérjen, és otthon épüljön fel – amit az egynapos beutalásokkal kíván spórlósan megoldani az újszerű ellátórendszer –, annak annyi esélye sincs a gyógyuláshoz, mint eddig. A fiatal ellenben elmehet háromévente, a negyven fölötti évente általános kivizsgálásra, ami, ha nem kötelező, minden bizonnyal ugyanolyan sorsra jut, mint a kudarcot vallott méhnyakrák- és mellrákszűrés – az ingyenes prosztatavizsgálat csak ígéret volt –, de még az általános állapotfelmérés sem volt túl népszerű, mert komolytalannak bizonyult.

Kérdés viszont, az orvos- és asszisztenselvándorlást meg kívánja-e állítani a jelenlegi és a mindenkori kormány, és az egymást követő egészségügyi miniszterek között lesz-e olyan, aki a fehér köpeny becsületét, a beteg javát helyezi az első helyre?

Forrás: Háromszék Napilap (www.3szek.ro


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Napnyugta
Napnyugta
Küldő: Kocsis-B. János
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload