BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 5 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Egykori néptanítók

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2014. június 05. csütörtök, 08:29
Kategória: Közélet
 

Kisiskolás társaimra kissé irigykedve tekintettem, miközben érdeklődéssel figyeltem, hallgattam, amit nagyapjukról meséltek a szünetekben, vakációk idején, a játék, a labdakergetés pihenő perceiben.

Bár szüleim röviden feleltek, ha róluk kérdezősködtem elemistaként, kamaszként már igazoltam magam a grundon: nekem is voltak nagyszüleim, sajnos, éltükben egyikükkel sem találkozhattam, korán meghaltak, vagy én születtem későn. És százszor elátkoztam Trianont s az urakat, akik miatt nem láthattam, ismerhettem meg az anyaországban maradt Sohár Jenő nagytatát, a lakatosmestert, aki az ötvenes évek elején még élt kisebbik lánya, unokái közelségében.

A legtöbbet a Csíktaplocán született gyalogszékely cipész, Ferencz János fiáról, József nagyapámról hallottam családi körben, akit a Csíksomlyói tanítóképző elvégzése után a színtiszta katolikus, Udvarhely vármegyei faluba, illetve községbe küldtek elöljárói a XIX. század nyolcvanas éveinek elején. Lövétén ismerte meg az ottani kereskedő család, Kassai Farkas Domokos hat lánya közül az akkor 19 éves Ida nagymamámat. Tartós házasságuk eredményeként született tizenkét gyermek, köztük édesapám kilencedikként.

Azt már gyászjelentőnek is beillő újságcikkméltatásból tudom, hogy megboldogult József nagytatám 50 éves hosszú pályája alatt nemzedékek egész sorát nevelte fel. A világháború alatt – miután társait katonai szolgálatra behívták – ismét kezébe vette a tanítást, s aztán még 15 éven át dolgozott tovább, tanítványait becsületességre, vallásosságra, haza- és törvénytiszteletre oktatva. Ezenkívül értékes szolgálatot tett egyházának mint énekvezér is. Érdemei elismeréséül kitüntetést, pápai aranyérmet is kapott. A kitüntetés ünnepélyes átadása 1926. június 21-én történik, mely eseményt általam ismeretlen Udvarhely vármegyei lap közli Molnár Lázár aláírásával. „Június 21-én fényes és meglepően kedves ünnepély keretében adta át Kiss János esperes tanfelügyelő Ferencz József lövétei nyugdíjas tanítónak a Bene Merenti pápai aranyérmet. Mivel a legnagyobb terem is szűk lett volna, azért a község lakossága a tágas plébániaudvaron gyűlt össze, mit csaknem zsúfolásig megtöltött. Kiss János esperes a legmelegebb szavakkal méltatta 39 éves iskolai és 42 éves közéleti munkásságát, s tűzte a kitüntetett mellére az aranyérmet. Ferencz József a meghatottság könnyes szavaival fejezte ki háláját a Mindenható, köszönetét Szentséges Atyánk, a pápa és kegyelmes főpásztorunk, püspök urunk iránt, ki mint a szerény meghúzódó ibolyát fölfedezik illatáért, úgy ezen ünnepelt kedves öreg tanítónkban is az ő régi áldásos iskolai és társadalmi munkásságáért s most is példás életéért fölfedezte azt a lelki kincset, amit sem a tolvajok, sem az idő el nem vehetnek. A jelenlegi és az öreg diákok, politikai és hitközség s a kortársak nevében elhangzott üdvözlőbeszédek után 50 terítékes bankett volt, hol a helyi környékbeli intelligencián kívül helyszűke miatt csak kisebb számban vettek részt az ő régi kicsiny, jelenleg öreg diákjai, kik ma az egyház- és politikai község vezetői, iskolájuk, ősi hitük, viseletük és szokásaik legerősebb oszlopai.”

„Székelyföldi” nagytatám 87 esztendővel ezelőtti kitüntetése, az akkori néptanítók nagyobb közmegbecsülése életre szóló nyomot hagyott bennem!

Forrás: Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

szulinapi kepek 016
szulinapi kepek 016
Küldő: katinka
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload