BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 6 hónapja, 1 hete
 • calificari:
  Szakképzések iskola nélkül Dolgozól egy szakmában és nincs még papírod róla? Akarsz külföldön dolgozni és még nincs szakképesítésed? Saját válalkozast akarsz inditani és szakképesitést kérnek? Nem kell suliba járnod ahoz, hogy egy
 • tana balazs:
  meg ervenyese
 • Szalteleki Edit:
  Hungarocell(sztiropor) csomagoló anyagokat készítő gyárba férfi munkaerőt keresünk. Érdeklődni a következő telefonszámokon lehet: +40754786967 vagy +40787727613
 • futshop:
  okkkkkkkkkkkk
 • Gal Tunde:
  valaki nem tudja, hogy a lakonegyedi jatszoterek karbantartasa kinek a feladata?

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Esőből is megárt a sok (Aratásra készülnek a gazdák)

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2014. június 26. csütörtök, 08:13
Kategória: Közélet
 

 

A gazdák egyik szeme sír, a másik nevet: esőben nem szűkölködnek, a vízre szükség van a növények fejlődéséhez – de a napi rendszerességgel hulló csapadék, a gyakori zivatarok lassan károkat okoznak, hátráltatják az időszerű mezőgazdasági munkákat. Pillanatnyilag az őszi szalmás gabonák – árpa és búza – kívánnák meg a meleg és a szárazabb időjárást. A betakarítást a déli megyékben a napokban kezdték el, és máris látszik: a sok eső károsan érinti az aratást, a búza minőségét.

A szerző felvételeA tavasz végén még rekord-búzatermésről beszéltek az agrárhivatalosságok, a betakarítás megkezdésével viszont már látszik, az idei év nem lesz kimagasló gabonatermés tekintetében. A 2013-as hozamhoz hasonlót remélnek a gazdák. A déli és nyugati megyékben tízszázalékos terméskieséssel számolnak, ugyanilyen arányban lesz jobb a termés Dobrudzsában – állítják a szakemberek. Az előrejelzés csak akkor érvényes, ha a következő időszakban nem lesz szélsőséges időjárás, a hőmérsékleti értékek a normális környékén maradnak, nem lesznek viharok, nem hull jégeső – állítják az országos fejleményeket figyelő szakemberek. Az előrejelzések viszont nem kecsegtetőek. Országos szinten a nappali átlaghőmérséklet 15–27 Celsius-fok között alakulhat, ami megfelel a sokéves átlagnak, viszont a következő napokban még mindig bőséges esőkre, erős szélre, jégesőre számíthatunk. A csapadék mennyisége helyenként a négyzetméterenkénti 60 litert is elérheti – figyelmeztetnek a meteorológusok. Az időjárás miatt amúgy egész Európában kétes a gabonatermesztők sikere. A kontinens déli részén nagy hőséget, szárazságot jósolnak. Ezzel ellentétben a nyugati részeken hideg, erősen csapadékos idővel kell szembenézniük a gazdáknak.

Kovászna megyében 30 ezer hektáron vetettek szalmás gabonát, az őszi szalmás gabonák aránya 22 ezer hektár. Elsőként az őszi árpa aratását kellene megkezdeni. Szokás szerint július első felében kezdődik a betakarítás – mondta el érdeklődésünkre Könczei Csaba megyei agrárigazgató.

A termés jónak ígérkezik, de az utóbbi napok viharai sok helyen lefektették a gabonát. Megyei szinten nem jelentős a kár, fajtától is függ a gabona állóképessége, a magas szárú, sok műtrágyát kapott gabonák dőlnek meg inkább. A jégeső veszélye ugyan fennállt, de eddig nem károsította a kultúrákat – magyarázta az igazgató. Az enyhe tél, a csapadékos, meleg tavasz és nyárelő kedvezett a kártevők, gombás megbetegedések, kórokozók elterjedésének is. Olyan betegségek, kártevők is felütötték a fejüket, melyek más években nem voltak jellemzőek. A védekezéshez adottak a szükséges vegyszerek, de az időjárás sok esetben hátráltatja a kezeléseket. Vagy nem lehet rámenni a földekre, vagy a kipermetezett vegyszert lemossa a növényekről az eső. Ahhoz, hogy hatásos legyen a kezelés, a permetezés után legalább 2–3 órán át száraz időnek kell lennie. Aranyszabály, hogy csak minőségi, ellenőrzött helyről származó vegyszert szabad megvásárolni és használni – hívta fel a figyelmet az igazgató.

Zágonban a növénytermesztő gazdák jelentős területen vetettek őszi és tavaszi szalmás gabonát. Csoma Sámuel elégedett az őszi árpájával. Ha az idő kedvez, nem lesz jelentős mennyiségű eső, két hét múlva el lehet kezdeni az aratást. Egyelőre jó minőségű termés ígérkezik, a mennyiség is jónak látszik, elérheti a hektáronkénti 5–6 ezer kilogrammot. A jó termés záloga a vegyszeres kezelés, aki nem védekezett a gyomok ellen, annak minőségileg és mennyiségileg is silányabb lesz a termése – véli a gazda. Csoma Károly 12 hektáron vetett őszi búzát. Egyelőre jónak mutatkozik a termés, ha az időjárás is megfelelően alakul, 4000–4500 kilogrammos hektáronkénti hozamra lehet számítani, ami Orbaiszéken jónak mondható. Aggódik viszont a csapadékos idő miatt. Ha továbbra is esős marad az idő, megtörténhet, hogy már a kalászban csírázásnak indulnak a szemek, ami minőségi romlást hoz – vélekedik. Az őszi búza aratását jó idő esetén egy hónap múlva lehet megkezdeni – értékelte.

Forrás: Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

2018. március 19.
Színház
2018. március 19.
Tánc
2018. március 19.
Magyar Szemle-est – Gróh Gáspár előadásával
2018. március 19.
Kiállítás
2018. március 19.
Röviden
2018. március 19.
Pályázat

Heti

2018. március 19., 08:00
Esküvőre készülő fiatalok számára nyitó tánc betanitása a Táncstúdióban
2018. március 19., 14:45
Hitvilág
2018. március 19., 19:00
Ágo-gym: speciális alakformáló fitnessz hölgyek számára
2018. március 19., 20:00
Társasági tánctanfolyamok
2018. március 19.
Tánc
2018. március 19.
Magyar Szemle-est – Gróh Gáspár előadásával
2018. március 19.
Pályázat
2018. március 19.
Színház
2018. március 19.
Kiállítás
2018. március 19.
Csemeteprogram
2018. március 19.
Pályázatok
2018. március 19.
Röviden
2018. március 19.
Mozgásművészeti ÉVAD> 2O18 - új testformálási és táncoktatási lehetőségek
2018. március 20., 20:00
Ügyelet
2018. március 21., 18:00
Bibliaóra
2018. március 21., 19:00
Zene
2018. március 22., 18:00
Előadás
A hét összes eseménye »

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

a hold
a hold
Küldő: farkas tibor
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload