BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 3 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe
Kezdőlap » Hírek » Közélet

Egyszer élünk (Bemutató az M Stúdióban)

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2015. február 19. csütörtök, 09:19
Kategória: Közélet
 

Euripidész Alkésztisz című drámájának újszerű adaptációját mutatja be pénteken este a sepsiszentgyörgyi M Stúdió Mozgásszínház, az Egyszer élünk című előadást Tom Dugdale rendezte. A feldolgozott történet – olvasható az előadás szinopszisában – egyszerű: Attilának meg kellett volna halnia. Apolló viszont úgy döntött, visszahozza őt a halálból – egy feltétellel: ha talál valakit, aki kész meghalni helyette...

Gáll Katalin, Szekrényes László, Veres Nagy Attila és Bajkó LászlóA harminchárom éves Tom Dugdale három esztendeje saját társulatot vezet Ameri­kában, saját útjukat keresik, nem hagyományos terekben hoznak létre előadásokat San Diegóban és Los Angelesben, ugyanakkor a kontinens számos kísérleti színházával dolgozott együtt. Bemutatkozott már Erdély­ben is, színre vitt két darabot a Kolozsvári Állami Magyar Színházban Gogol Egy őrült naplója, illetve Arthur Miller Egy ügynök halála című műve alapján.

Tom Dugdale az Egyszer élünk előadást ismertető sajtótájékoztatón elmond­ta, Kolozsváron szerzett tudomást az M Stúdióról, azért jött ide rendezni, mert az a munka, amit a sepsiszentgyörgyi mozgásszínház képvisel, közel áll hozzá, és nagyon tehetségesek az itteni színészek. Az Egyszer élünk valójában adaptáció, kilencven százalékban újraírta Euripidész Alkésztisz című drámáját (ezt a szöveget Szabó Réka dramaturg fordította), míg a szöveg tíz százaléka megmaradt, ez a kontraszt is egyfajta értelmezése az eredeti változatnak. Az alaptörténet ugyanaz maradt, ám azt egy kortárs történetre fordította át.

Tom Dugdale kifejtette: úgy gondolja, a legőszintébb és legintimebb kapcsolatot úgy tudják megteremteni a kétezer-ötszáz éves klasszikus görög drámával, ha adaptációt készítenek róla. Szerinte ma már elég vicces elfogadni a darab eredeti fordítását, ugyanakkor az adaptáció is egyfajta fordításként fogható fel, „az is az adaptáció része, ha ráömlik a szövegre a kávé”. Ez a „kollázsollás” áll leginkább közel hozzá, mert a színház szerinte egy „tisztátalan forma”, mindenfajta művészeti ágat magához vonz, azért létezik a színház, mert van zene, tánc, irodalom és költészet – vélekedett a rendező.

Az előadásban nagyon fontos a kontraszt, a zaj és a csend, az Egyszer élünk az élet és a halál drámája – tette hozzá Tom Dugdale. Azt is szereti az Alkész­tiszben, hogy tragikomédia, ugyanakkor vonzották azok a kérdések, amelyeket az eredeti mű is feltett, őt magát is foglalkoztatja két felvetés: vajon lényegesebb-e egyik élet a másiknál, illetve hogy ha valaki meghalhat érted, engednéd-e meghalni? Ezzel az előadással az válik fontossá, hogy megtanuljunk kérdést feltenni a közönségnek, ugyanakkor a színészek karaktere és személyisége nem igazán különül el egymástól – magyarázta Tom Dugdale, akinek a sepsiszentgyörgyi rendezés azért is kihívás, mert arra készteti, tanulja meg átlépni a nyelvi szintet.

Az Egyszer élünk előadás szereplői: Bajkó László, Gáll Katalin, Nagy Eszter, Orbán Levente, Polgár Emília, Szek­rényes László és Veres Nagy Attila.

Forrás: Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Keresztek és kopjafák...
Keresztek és kopjafák...
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload