BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 3 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe
Kezdőlap » Hírek » Közélet

A Hallgatás fala Sepsiszentgyörgyön

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2015. március 05. csütörtök, 09:13
Kategória: Közélet
 

A kommunista diktatúra szörnyűségeit, bukását és az azt követő éveket mutatja be az a labirintusba zárt kiállítás, amely ma és holnap még megtekinthető a Míves Házban. Beszélni kell arról az időszakról, a rendszert fenntartó, lelkeket és gondolatokat gúzsba kötő félelemről, le kell dönteni a hallgatás falát, hogy soha többé ne ismétlődhessenek meg rettenetei – hangzott el a vándortárlat sepsiszentgyörgyi megnyitóján.

Albert Levente felvételeiSzürke betont idéző falak útvesztője, fényképek, történelmi helyzetismertetők, dokumentumok. Két évvel ezelőtt hasonló módon és eszközökkel az erdélyi autonómia labirintusát készítette el az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). A romániai rendszerváltás 25. évfordulóján a kommunizmus európai és romániai térhódítását, a rémuralmat magát, megdöntésének temesvári kiindulópontját, Tőkés László szerepét idézheti fel az érdeklődő. Rövid séta, pár méter csupán, de tartalmas és hátborzongató időutazás.

Múltunk megismerése a jelenben való eligazodás, a jövőépítés szempontjából is nagyon fontos – kezdte megnyitóbeszédét Kátai Zsuzsanna, az EMNT sepsiszéki szervezetének elnöke. A kiállítás anyagához kapcsolódva felidézte az 1944-ben kezdődő szörnyű időszakot, és azt kiegészítendő e korszak háromszéki hatásait, majd elmondta, Tőkés László nélkül elképzelhetetlen lett volna a romániai diktatúra falának lebontása.

Bedő Zoltán történelmi visszatekintőjében a XX. század két vészesen terjedő szellemi járványára, a fekete és a vörös pestisre – a nácizmusra és a kommunizmusra – emlékezett. Áldozataik száma pontosan nem ismert, de kutatók szerint a nácizmus idején majd 21 millióan, a kommunizmus alatt 148 millióan veszítették életüket, ez utóbbi esetében Romániában 435 ezer halálos áldozatot tartanak számon, s nagyságrendekkel nagyobb a fizikailag, lelkileg, anyagilag megnyomorítottak száma – sorolta a döbbenetes adatokat. Számba vette a kommunista diktatúra legfontosabb jellemzőit, termékeit, következményeit. A diktatúrák létét a félelem biztosította, Romániában a Securitate volt hivatott ezt a félelmet elültetni és fenntartani – mondotta. „A társadalomba akkor belesulykolt félelem átöröklődött a következő nemzedékekre, és mai napig ott rejtőzik génjeinkben. Gúzsba köti gondolatainkat, béklyóban tart­ja lelkünket. Rabsá­gától csak úgy szabadulhatunk meg, ha beszélünk róla. Emlékezzünk és emlékeztessünk, hogy ez soha többé elő ne forduljon” – fogalmazott Bedő Zoltán.

Ütő Gusztáv esztétikai, művészi szempontból elemezte a tárlatot, elsősorban a vizuális megjelenítésről beszélt. A szögletesség, a börtöncellára emlékeztető szürke felületek a bezártságot jelképezik, a színbeli kontraszt – kommunizmust jelképező piros és a betont, börtönt szimbolizáló szürke – fokozza a nézőben az elnyomógépezet szörnyűségei generálta hangulatot, jól érzékelhető ez a szövegek elolvasása nélkül is. Do­kumentarista szempontból kiemelte: a fotók kétharmada fekete-fehér, egyharmaduk színes, kifejező, az adott kort jól tükröző felvételek láthatóak, a szöveggel szimbiózisban teremtik meg a szükséges szellemi többletet.

Korábban egynaposra tervezték a kiállítást, ám közkívánatra meghosszabbították a sepsiszentgyörgyi bemutatót, ma és holnap 9–18 óra között megtekinthető a Míves Házban.

Forrás: Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Tiltakozás a magyar vezetők leváltása ellen!
Tiltakozás a magyar vezetők leváltása ellen!
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload