BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 3 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe
Kezdőlap » Hírek » Közélet

Ötletből vállalkozást (Uniós támogatás)

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2015. március 11. szerda, 10:04
Kategória: Közélet
 

Két bemutatót is tartottak a Start-up 2014 uniós programnak, amely fiatalok ötletei alapján indítandó új vállalkozások támogatását célozza. A két statisztikai, azaz az Északkeleti és a Központi Régióban megvalósítandó projekt részleteit Jászvásárban, majd Sepsiszentgyörgyön ismertették.

A szerző felvétele

Azért ez a kettős bemutatás, mert a kidolgozó fővárosi Exino egyesület ebben a két régióban kívánja megvalósítani a programot, nálunk az Asimcov-val partnerségben. Amint Radu Ionescu projektmenedzser elmondta, a jelentősége és egyben újdonsága ennek az alig tíz hónapos futamidejű programnak éppen az, hogy a két régió vállalkozó fiataljai között egyfajta kapcsolathálót alakíthat ki. Ami nem csupán az oktatásra, a felkészítésre, a vállalkozói ötletek formába öntésére vonatkozik, hanem a megvalósításra, sőt, a későbbi gazdasági együttműködésre is. Hiszen itt nem csupán arról van szó – mint sok más hasonló projektnél –, hogy a szakmai oktatás végén a tudást igazoló diplomát átveszik, és vagy felhasználják egy új cég indításánál, vagy nem, hanem a képzésnek van folytatása, legtöbb 25 ezer euró értékben vissza nem térítendő támogatást is kapnak a legjobb ötletek, a legaktívabb fiatalok. Vagyis kötelező módon a két régió minden megyéjében legalább két új céget kell bejegyezni, összességé­ben negyven új vállalkozás jön így létre. A program közel kétmillió eurós keretéből tehát felét az új vállalkozások, egy úgynevezett start-up beindítására kell fordítani.

A másik fontos kitét, hogy a két régióban élő, 18–25 év közötti fiatalokat, elsősorban egyetemistákat várnak, akik sűrített képzési folyamat után üzleti terveket készítenek, majd ezt egy szakmai bizottság értékeli. A határidők rendkívül szorosak – így, aki érdeklődik, nagyon gyorsan keresse fel az Asimcovot, esetleg a Nexon honlapját, hiszen a jelentkezési sorrendet veszik figyelembe –, a képzésre ugyanis már április–május folyamán sort kerítenek. Az elkészült üzleti tervek elbírálását követő nyolc hónap alatt a vállalkozás elindítását is meg kell valósítani.

A szakterületek palettája széles, konkrétan tíz ágazatot határoztak meg, ám ez gyakorlatilag a termelési és a szolgáltatási szektor egészét lefödi. A program egyébként az úgynevezett POSDRU-pályázatok harmadik tengelyébe tartozik, és általános megközelítésben a vállalkozói kompetenciák fejlesztését célozza.

Mint minden ilyen támogatási programnál, itt is kötelező néhány feltételnek eleget tenni. Az életkori határokon túl az elbírálásánál fontos, hogy a vállalkozó nők aránya is növekedjék, így a kiválasztottak fele a gyengébb nem képviselője lesz. Ugyanakkor eleget kell tenni az úgynevezett de minimis követelményeknek, a létrehozott cégnek legkevesebb két évig kell működnie és legalább két alkalmazottat kell foglalkoztatnia.

Răzvan Gavrilescu, a Nexon Egye­sület elnöke a bemutatón hangsúlyozta, végre olyan projektet sikerült össze­állítani és az uniós támogatást megnyerni, ahol többszörösen érvényesül a hozzáadott érték elve, és amelyben olyan fiatalok is részt vehetnek, akik kiváló vállalkozási ötleteik megvalósítási lehetőségét külföldön keresik.

Vajda Lajos, az Asimcov igazgatója szerint a program újszerűsége abban is áll, hogy az oktatásban részt vevő, ám a konkrét pénzbeli támogatást ezúttal nem élvező fiatalokra továbbra is odafigyelnek, újabb projektekbe, egyéb gazdaságélénkítő tevékenységekbe vonják be őket a későbbiekben.

Forrás: Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

meg(jég)csap
meg(jég)csap
Küldő: Ruszka Margó
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload