BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 5 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe
Kezdőlap » Hírek » Közélet

Sepsiszentgyörgy új főtere

Olvasóink értékelése: / 1
Értékelés:
2015. május 08. péntek, 08:31
Kategória: Közélet
 

Urbanisztikai szakemberek, de a városlakók szerint is régi gondja Sepsiszentgyörgynek: nincs egyértelműen meghatározott főtere. E hiányosság hárítására hirdetett ötletpályázatot a polgármesteri hivatal, a sárkánydombos változat el is nyerte a városvezetés tetszését. Az év végéig tehát látványosan átalakul Sepsiszentgyörgy főtere.

A Szabadság tér látványterveAz új főtér kialakításához két tervet egyeztetett a városvezetés: az uniós alapokból finanszírozott integrált városfejlesztési terv a Korzó és a Bazár egy részének átalakítását foglalja magában, nem tér ki azonban a megyei tanács és a prefektúra előtti szakaszra. Ide korábban az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) új székhelyét szánták, az építmény azonban „túl brutális beavatkozás lett volna” – fogalmazta meg Antal Árpád polgármester. Ezért született az az elképzelés, hogy a parkot bővítsék ki a Fogolyán-ház irányába, a sárkánydomb pedig több kérdést is megold egyszerre: jelentősen gya­rapodik a központban a zöldfelület, ugyanakkor markánsan elhatárolja a város új, leendő főterét.

A sárkánydomb története pedig: miután Szent György legyőzte a sárkányt, a förtelmes állat teste épp e helyen elterült a földön, szárnyai kicsavarodva fekszenek mellette, az egyiket benőtte a fű, csak a csontok vonala látszik még, a másik A sárkány oldalnézetbőlmegkövült (ezen alakul ki a Bazár és a Mihai Viteazul tér közti szintkülönbséget áthidaló lépcsősor), hatalmas testét is fű takarja majd, hogy egykoron sárkány volt, arra a domb körvonala és a tetején, az állat hátából kiálló pikkelyek emlékeztetnek.

Az új főtér kialakítása e sárkánydomb építésével kezdődik, a munkálatot jövő héten kezdi a városi kertészet, hiszen a parkkiterjesztést önerőből oldja meg a város – ismertette a polgármester. A Bazár alsó részének és a Korzónak a lezárása július közepére várható. A terv szerint a sárkánydombtól lefelé, a polgármesteri hivatalig benyúló új főtér kisebb zöldövezetekkel tarkított sétálóutcává válik, gördíthető ládákba telepített gyümölcsfák díszítik, a Magma bejáratával szemben szökőkutat alakítanak ki, mellette kőszínpadot építenek kisebb rendezvények számára. A polgármester szerint a város méretéhez igazított, két oldalon patinás épületekkel (a Bazár és a Tamási Áron Színház), másik felől a parkkal határolt tér sokkal barátságosabb lesz, mint a csupán épületekkel körülvett Erzsébet park, másrészről megtöri a kommunisták által tervezett főteret, melyet anno úgy alakítottak ki, hogy a tekintetet a Mihai Viteazul szoborcsoportra vonzza.

Érzékeny oldala a városközpont átalakításának a járműforgalom, illetve a parkolás megoldása. A Korzóról teljesen kizárják a gépjármű­veket, a Csíki utca sarkától az egykori Bodok Szálló előtt a Kossuth Lajos utcáig azonban továbbra is átjárható lesz autóval a központ – hogy itt egy- vagy kétirányú lesz a forgalom, arról még nem született döntés. Ké­nyesebb kérdés a parkolás, a prefektúra és a megyei tanács számára a Mihai Viteazul téren a könyvtár felőli parkolót adják át, a Gábor Áron utca ugyancsak a napokban kezdődő felújítása során negyven új parkolóhelyet létesítenek, a Korzón felszámolandó megállóhelyek pótlására majd az akkorra egyirányúvá váló Szabadság téren – a Lábas Ház előtti szakaszon – alakítanak ki parkolót. Időben távolabbi terv a Bodok Szálló előtti parkoló felszámolása, de az ide szánt EMŰK-székház építésével párhuzamosan a szálloda mögött emeletes parkolóházat építenek majd.

Forrás: Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Villám
Villám
Küldő: Kocsis-B. János
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload