BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 hónapja, 2 hete
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Patkó jár a tojásra!

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2017. április 18. kedd, 07:31
Írta: Hecser László   
Kategória: Közélet
 

A monda szerint a tojáspatkolást a kovácslegények kezdték el: szívük választottjának így próbálták megmutatni: nem csak a durvának tartott fémmunkához értenek, ha kell, olyannyira finoman is tudnak bánni az anyaggal, hogy akár a tojás vékony héjára is patkót vernek. Ma már a virtuskodó mesterlegények helyét a némi kreativitással, s mellé nagy adag türelemmel megáldott falusi művészek vették át – olyanok, mint a bodosi Józsa József.

Józsa József bodosi tojáspatkoló mesterJózsa József többek között volt már Barót alpolgármestere, faragott tárgyaival sok vásárt megjárt, általa készített kopjafa áll több temetőben is, jelenleg banki tisztviselőként dolgozik. Mondása szerint szabad idejének szabad idejében foglalkozik tojáspatkolással.

Az első megpatkolt tojásokat olyan tíz éve egy vásárban a bölöni származású Kecskés Józsefnél látta meg, s azon nyomban tudta, ő is ki fogja próbálni. Nekigyürkőzött, az addig szerzett minden tapasztalatát felhasználva fúrni-faragni kezdett, ha akadályba ütközött, megoldást talált, s végül munkáját siker koronázta, hiszen már az első nekifutásból elkészített darabja is szemnek tetszetőssé vált. Ez komoly ösztönzést adott a folytatáshoz.

Az „alapanyag” lehet egyszerű tyúktojás is, de legszívesebben a lyukasztani egyszerűbb, kemény héjú kacsa- és libatojást vesz a kezébe. Fontos, hogy jól elő legyen készítve. Nem egyszerű az sem, miként lyukasztják ki a tojás két végét, fújják ki belsejét – ha túlságosan nagy erővel teszik, könnyen megrepedhet –, majd lámpa fényénél alaposan át kell vizsgálni, apró, munkát nehezítő hibát találni-e rajta. Ha minden rendben, jöhet maga a munka.

Sokat segít az a fából esztergált tojás is, amelyen a jobb illeszkedés érdekében a patkókat meggörbíti: az apró tárgyakat a fatojás azon részére helyezi, ahová a „valódin” kerül, kis szerszámaival pedig hozzáigazítja, s már „csak” a szegek segítségével rá kell „vasalnia”. Nagy hangsúlyt fektet a patkók és a szegek elkészítésére is. Úgy véli, formájuknak nem csak hasonlítania kell a patkókra és a szegekre, ha kicsiben is, de pontosan úgy kell kinézniük, mint a lóra kerülőknek. A tojásra a klasszikus patkón kívül virágmotívum, Kossuth- vagy székely címer is kerülhet, némelyiket abroncsolja, vagy éppen évszámot és monogramot tesz rá. A legkülönlegesebb darabjára, egy kisbaconi kislány számára készült strucctojásra a patkók mellé virágot tett, s rágravírozta nevének kezdőbetűit is.

Józsa József azt vallja, a valódi kihívást számára nem az jelenti, hogy minél nagyobb bravúrral minél nagyobb számú patkót helyezzen el a tojáson, hanem az, hogy az elvett élet helyett – mert a tojás igenis, maga az élet – más életet tudjon adni. Faragóként a fa életét változtatja meg, amikor kopjafát készít belőle, a tojásból pedig a szobának díszévé váló tárgyat alkot. Ezt a nézetét osztják családtagjai is, de két tehetséges lánya – bár belekóstoltak a munkába, s sikeresen vették a kihívást – mégsem dolgozik vele folytonosan. A kisebbiknek, Szilviának viszont sikerült a munkát újítania: a díszítőelemeket nem ólomból készítette, hanem süthető gyurmából: kinézetre ugyanolyan volt, mint az édesapja által készítettek, de súlya csak töredéke azoknak.

„A tojásokat nem sorozatban készítem, de ha megrendelés érkezik, szívesen teljesítem, s így húsvét környékén felkérésre is készségesen tartok bemutatót. Szeretem látni, ahogy az emberek a kezükbe veszik a tojásokat, minden oldalról szemügyre veszik őket, majd ott, helyben megpróbálnak maguk is egy-egy patkót feltenni rájuk. Ezt a jóérzést, ami engem ilyenkor átjár, másnak is meg kellene tapasztalnia, arra buzdítom hát a fiatalságot, próbálják ki, foglalkozzanak, éltessék e nemes hagyományunkat” – mondotta a bodosi tojáspatkoló mester.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Sepsibükszád télen
Sepsibükszád télen
Küldő: VáncsaVilmos
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload