BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 5 hónapja, 2 hete
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Tervek az őrkőiekért

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2017. október 06. péntek, 07:36
Írta: Farkas Réka   
Kategória: Közélet
 

A várostól szinte leszakadva, külön közösségként, többnyire nyomorban élik hétköznapjaikat az őrkői romák. Valami azonban mintha mégis megmozdult volna a telepen, házak épülnek, szépülnek, új tető virít jó páron, főleg a külföldön dolgozók fordítják pénzüket itthoni lakhelyük rendbetételére. És szerveződik a közösség is, az Amenkha Egyesület összekötőkapocs a városvezetés felé, terveik vannak, s pályázatokból pénzt is remélnek, bíznak benne, idővel sikerül bekapcsolniuk a város vérkeringésébe Őrkőt is.

Albert Levente felvételeAz őrkői romák esetében az egyik legnagyobb gond a munkanélküliség. Állítják, sokan dolgoznának, de nem nagyon találnak munkahelyet. A roma lakosság minél nagyobb arányú munkába állítását célozza meg az a pályázat, amely lebonyolításában a sepsiszentgyörgyi városháza vállalt részt.

A tíz ország és több mint húsz intézmény részvételével lebonyolított nemzetközi program célja segíteni a cigány munkaképes lakosság alkalmazását, és abból a felismerésből indult ki, hogy míg igen nagy a munkaerőhiány, a romák körében jelentős a munkaerőtöbblet, amely nem tud integrálódni. Az okok összetettek, sokan írni-olvasni sem tudnak, így még egyszerű szakképezetlen munkára sem alkalmazzák, de elhelyezkedésükben nehézséget okoz a többségi társadalom elutasítása is.

A program vezetője, Buja Gergely elmondta, az elmúlt hónapokban munkatársaival külföldön igyekeztek felmérni a helyzetet, jó példákat, megoldásokat gyűjtöttek, amelyek akár Sepsiszentgyörgyön is alkalmazhatóak. Szlovákiában jártak például egy faluban, ahol a polgármester romák alkalmazásával tette rendbe, építette, szépítette a községet, így a többség is nyert, befogadóbbá váltak, a cigányoknak pedig munkahelyet, fizetést biztosítottak.

Sepsiszentgyörgyön első lépésként egy 20–25 fős csoport képzését vállalják. A jelentkezőket az alapokra kívánják megtanítani, arra, hogyan írjanak önéletrajzot, hogyan jelenjenek meg az új munkahelyen, mit kell tenniük, hogy meg is maradjon állásuk. Abban bíznak, egy ilyen tréning után nagyobb, valós esélyük lesz munkát találni, ami azért is fontos, „mert pozitív példák nélkül újratermelődnek ugyanazok a sorsok” – mondotta Buja Gergely.

Egy másik, már elindult elképzelés szerint elkészítik az övezeti rendezési tervet, feltérképezik az utcákat, házakat, tisztázzák a tulajdonviszonyokat. A város saját területét koncesszióba adja a háztulajdonosoknak, így végre törvényessé válik helyzetük, rendezhetőek lesznek a hivatalos papírok, beköthető a víz, villany és nekifoghatnak az utak járhatóvá tételének is. Most csak ka­viccsal egyengetik az utcákat, de néhány hét, hónap alatt elnyeli a sár. Felmérik a házak állapotát is, amelyik használhatatlan vagy hivatalosan nem rendezhető, azt lebontják, és szociális házakat építenek helyettük – ismertette a közelebbi és távolabbi jövő terveit Buja Gergely. Meglátása szerint, ha sikerül rendezni a telep infrastruktúráját, javítani az ott lakó kétezer gyermek és felnőtt életén, nagyobb az esély arra is, hogy az Őrkőre vezető utak összekötőkapoccsá váljanak.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Mai

2018. szeptember 19., 18:00
Bibliaóra
2018. szeptember 19., 20:00
Társasági tánctanfolyamok
A nap összes eseménye »

Heti

2018. szeptember 19., 18:00
Bibliaóra
2018. szeptember 19., 20:00
Társasági tánctanfolyamok
A hét összes eseménye »

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Tuzijatek, Kovasznai napok, 2009
Tuzijatek, Kovasznai napok, 2009
Küldő: Szasz Laszlo
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload