BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 8 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Mi leszek, ha nagy leszek?

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2017. november 09. csütörtök, 08:39
Írta: Demeter Virág Katalin   
Kategória: Közélet
 

Hiánypótló rendezvényen járták körül a pályaválasztás dilemmáit sepsiszentgyörgyi diákokkal és egyetemistákkal a hét végén a különféle szakmákat képviselő meghívottak, közéleti személyiségek, akik saját életútjuk révén próbálták oldani a hallgatóságban a helyzet adta bizonytalanságot, miközben tanácsokkal bátorítottak. A kolozsvári Jogaink Egyesület kezdeményezésére a következő napokban Kézdivásárhelyen, valamint a kincses városban is lehetőségük lesz a végzős diákoknak – és nem csupán – mások élettörténeteiből kiszűrni a lehetséges megoldásokat, válaszokat kérdéseikre, többek közt arra, hogy elmenjenek vagy itthon maradjanak.

Kolcsár Linda hálás azért, hogy itthon lehetAz ötletgazdák egyfajta fórumot szerettek volna létrehozni, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok közvetlenül találkozhassanak különböző szakemberekkel, akik nyíltan és őszintén számolnak be a korábban őket is foglalkoztató megannyi kérdésről, indulásukról, pályaválasztásukról, ugyanakkor a hallgatóság felvetéseire is válaszolhatnak. A fiatalok sok információt kapnak, számos teszt létezik és egyetemi bemutatók zajlanak, de ritkábban motiválják őket arra, hogy milyen szakmát válasszanak – mondta lapunknak a rendezvénysorozat első állomásán, a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében Takács Kató Kata, a találkozó házigazdája.

A találóan Mi leszek, ha nagy leszek? címmel népszerűsített rendezvényen – melyre a megyeszékhelyen több mint százan regisztráltak – elsőként Kolcsár Linda idézte fel tömören azt az utat, mely révén mára anya, szakember és feleség lett, s arról is beszélt, miként lehet a különböző szerepeket összeegyeztetni, „jól csinálni”. Hangsúlyozta, mindenki egyéni útja nagyon fontos, sajátját viszonylag rövidnek ítélte meg, hiszen közel 30 évesen három gyerek édesanyja, szakmáját – óvónő – 22 éves kora óta űzi, és közel hat éve férjnél van. Tizennyolc évesen alig várta, hogy elmenjen itthonról, a szüleinek azt is mondta, vissza sem jön – emlékezett vissza, s úgy vélekedett: egy 18 évesnek az a dolga, hogy vágyódjék az egyetemi városra. Színésznőnek készült, de lebeszélték róla: „hála az Istennek, hogy nem az lett belőlem” – fűzte hozzá nevetve, mert ha így alakul, ma nem lenne három csodálatos gyermeke. Végül néprajz szakra jelentkezett, ám érezte, nem ez lesz az útja, így beiratkozott az óvónő-tanítóképzőre, párhuzamosan végezte a két szakot. Egy hirtelen döntés nyomán fél évet töltött Dániában egy népfőiskolában, mely kilenc különböző kultúra együttéléséről szólt. „Hatalmas élmény volt, nagyon meghatározta az életemet, igen sokat tanultam az emberekről. Megtapasztaltam, milyen nem lenni itthon, nagyon más közegben élni. Három hónap után már erős honvágyam volt – idézte fel. – Hálás vagyok az életnek, hogy hazasodort, mert jó itthon lenni, itt igen erős a kulturális élet, és Sepsiszentgyörgyön nagyon jó gyermeket nevelni. Nem is tudom elképzelni, hogy egy nagyobb városban, vagy akár külföldön neveljem őket” – ismerte el. „Mindig a dolgok, nehézségek jó oldalát nézem, nektek azt kívánom, hogy bátran lépjetek az útra, ha elindultok. Lehet, hogy nem az lesz a jó, de ez hoz új lehetőségeket, s egyszer csak megnyílik az a kapu, ami tényleg a jó útra vezet” – összegzett.

Óriási teher a mai 18 évesek nyakába varrni, hogy rajtuk múlik, elmennek vagy visszajönnek, s ha elmentek, visszajönnek-e – szögezte le hangulatos, tartalmas beszámolója kezdetén Pálffy Tibor, a Tamási Áron Színház színésze. „Azt gondolom, hogy az aktív társadalom civil emberei, mi teremtjük meg a lehetőségét annak, hogy a tanulmányi út befejezését követően a diák hazajöjjön. Ezért érzem azt, hogy nekünk, szülőknek, közéleti személyiségeknek sokkal nagyobb a felelősségünk. A diák menjen, találkozzon minél több emberrel, kamatoztassa a tudását, legyen nyitott és kész arra, hogy ha lehetőség adódik, azt felismerje és megragadja, tudjon élni vele” – fogalmazott. Felidézte azt is, évekkel ezelőtt, az ő idejében is probléma volt, hogy az iskolát követően mihez kezdjenek a fiatalok. Korábban csupán két lehetőség volt, az egyetem vagy a gyár – és ez nagyon egyszerűvé tette a döntést. A mai nagy információáradat inkább elveszetté teszi a diákokat, semmint megkönnyíti a pályaválasztásra vonatkozó döntést. „A leglényegesebb dolog az, hogy úgy menjen el az ember, hogy ne égesse fel a visszatérő utat maga mögött. Ha elmegy, mindig adja meg magának azt a lehetőséget, hogy hazajöjjön. Ha valaki úgy megy el, hogy soha többet vissza nem jön, annak nagyon nehéz lesz megtalálni ezt az utat” – vélekedett a művész.

A harmincéves vállalkozó és családapa, Héjja Huba Ferencz sok esetben ma is diákszívvel gondolkodik, ezért érezte megtiszteltetésnek, hogy pályakezdés előtt álló fiataloknak próbáljon útravaló tanácsokat adni. Előadásában három idősíkon nagyszüleink, szüleink és napjaink életét hasonlította össze, a munka, a gyermekvállalás, illetve a lehetőségek és vágyak tekintetében. Tapasztalataiból kiindulva fontosnak tartja egyfajta prioritási sorrend felállítását, így azt tanácsolta a fórum résztvevőinek, hogy bármit tesznek, azt jól tegyék, még ha kezdetben gyengébben is sikerül. Légy boldog ember, ha nagy leszel – ezt kívánta a fiataloknak.

Nem célként, jelenként igyekszik megélni egy ideje a boldogságot – szögezte le előadása kezdetén Orbán Ferenc zenész és pedagógus, aki arra biztatta a fiatalokat, maguk is erre törekedjenek. Beszámolójában a legfontosabb állomásokat felidézve ismertette, miként került kapcsolatba a hangszerekkel és a zenével, s hogyan alakult az évek alatt ez a máig tartó, meghatározó viszony. Három kérdésére kézfelemeléssel válaszoltak a teremben ülő fiatalok, így derült ki, zömük tudja, hogy mi szeretne lenni, de a célhoz vezető utat egyelőre nem látja. Úgy fogalmazott, őt az otthonon kívül található másság győzte meg arról, hogy itthon kell maradnia – szülei egyébként soha sem mondták neki ezt. Majd amikor egyszer lehetőség adódott, hogy hosszútávra elmenjen, úgy döntött, inkább Sepsiszentgyörgyre jön.

Az ügyvédként tevékenykedő szervező rámutatott, hiányolja annak lehetőségét, hogy a fiatalok gyakorlati tudomást szerezzenek egy szakmáról. A karrier-tanácsadás általában XI–XII. osztályban szokott kezdődni, meglátása szerint azonban jóval korábban kellene indítani. Minél hamarabb kezd el gondolkodni a diák rajta, annál tudatosabban készül majd a szakmájára, annak megfelelő tantárgyakat választ, illetve iskolán kívüli tevékenységekben vesz részt – összegzett Takács Kató Kata. A fórum következő, kézdivásárhelyi állomásán, szombaton lelkész, dizájner, fitneszedző, paralimpikon, háziorvos és civil projektek lebonyolítója próbál segíteni a pályakezdés előtt álló érdeklődőknek.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Heti

2018. december 10., 20:00
Társasági tánctanfolyamok
2018. december 12., 18:00
Bibliaóra
A hét összes eseménye »

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

2011 Ujevi Buli
2011 Ujevi Buli
Küldő: Gagyi Palffy Jozsef
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload