BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 8 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Jól gazdálkodnak az örökséggel

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2017. november 13. hétfő, 08:42
Írta: Fekete Réka   
Kategória: Közélet
 

Ha csak a vasárnapi gyermekgálát vennénk alapul, hogy megítéljük, milyen hatása van az előző huszonnyolc sepsiszentgyörgyi népzene- és néptánctalálkozónak, illetve a házigazda Háromszék Táncegyüttesből kinőtt oktatók munkájának, akkor is bizton állíthatnánk: ebben a néptáncműhelyben jól gazdálkodtak az örökséggel. Péntektől három napig a népzene és néptánc erdélyi fővárosává vált a háromszéki megyeközpont, és előző esztendőkhöz hasonlóan a rendezvény minden programja iránt nagy volt az érdeklődés.

A Kalotaszeg Néptáncegyüttes a találkozó gáláján. Albert Levente felvételeiA féltékeny szerető, a megesett lány, az öngyilkosság népballadáink vissza­térő motívumai – ezekre építette a budapesti Fitos Dezső Társulat és a Szentendre Táncegyüttes az Arany János balladái nyomán készített, pénteken este bemutatott Irgalom című táncjátékát. Fitos Dezső és Kocsis Enikő koreográfiája erővel robbant be a színpadra, szinte lélegzetet sem hagyva táncosnak és nézőnek, hogy majd a drámai színház eszközeivel jusson el a végkifejletig. Magyarország egyik legjobb amatőr táncegyüttese a szombati gálaműsorban, a Falusi színek című összeállításban is bizonyította, megállja helyét a hivatásosok között. Duna menti és avasi román táncukkal méltán vívták ki a gála közönségének tetszését.

A szombat esti műsor nyitányában a Kodály-emlékévre való tekintettel (születésének 135., halálának 50. évfordulója) a Háromszék Táncegyüttes Kodály Zoltán zeneszerzőre, népzenekutatóra emlékezett bukovinai silladrival (ugrós tánc), majd a gála második felében nagysajói táncokat mutattak be. A Virág Endre és Virág Imola vezette sepsiszentgyörgyi Százlábú Néptáncegyüttes bihari táncokkal jelentkezett a kolozsvári Both József és Both Zsuzsa betanításában, a helyi Kónya Ádám Művelődési Ház Kincskeresők Néptáncegyüttese az őrkői Mocsel Antal Rémusszal és családjával együtt lépett színpadra, oktatóik Tőkés Edit és Tőkés Zsolt.

Bár nem ugyanolyan formában, mint az előző esztendőkben, a találkozóról idén sem hiányoztak az adatközlők, idős és fiatal hagyományőrzők. A szombat délelőtt megtartott IV. Székelyföldi Legényes- és Szólótáncversenyen a magyarvistai Mátyás István „Mundruc” legényesét és a szucsági Újvári Sámuel és Újvári Anna táncát mutatták be a résztvevők kötelező próbaként, a versenyzőknek az esti gálaműsorban is tapsolhatott a közönség. A kilenc legény közül a kötelező tánc alapján Az év kiváló legényes táncosa címet megosztva kapta Zelei Ákos (Tard) és Kilyénfalvi Áron (Sopron), A legényes újraalkotója díjat szintén ketten érdemelték ki: Lukács Tamás László (Kenderes) és Mir Dávid (Budapest). Közönségdíjban részesült Dudás Dávid (Bököny) és Kisgyörgy Máté (Százlábú Néptáncegyüttes). A többi versenyző és az egyetlen pár táncos különdíjat kapott.

A hagyományőrző fiatalokból álló Kalotaszeg Néptáncegyüttes is a gálaműsor meghívottjaként lépett színpadra, összeállításukat és az említett verseny táncait Kalotaszeg „muzsikus gyöngyszemei” kísérték: Czilika Gyula, ifj. Fodor „Neti” Sándor, Tóni Rudolf, Berki „Árus” Béla és Bodocsán Dénes. Az idén elhunyt Tamás Márton „Kántor”, Szék egykori kiemelkedő férfi táncosa emlékét a széki születésű, jelenleg Sepsiszentgyörgyön élő Vitus Márton és Melles Endre, a Háromszék Táncegyüttes tánckarvezetője idézte meg. A meghívott muzsikusokon kívül az est zenekara a Heveder volt.

Ezerlábú utánpótlás

Az idei gyermekgála kiemelt meghívottjaként a dicsőszentmártoni Kökényes Néptáncegyüttes mutatkozott be jobbágytelki és dunántúli táncokkal. Az ismertető szerint Varró Huba tanítványai huszonhat tájegység néptánc- és népdalörökségét képesek hitelesen megjeleníteni, hazai és külföldi színpadokon szereztek díjakat. A gyermekműsor többi fellépője háromszéki, a szervezők arra törekedtek, hogy elsősorban azokat az együtteseket hívják meg, amelyek oktatói a Háromszék Táncegyüttes műhelyéből kerültek ki. A gelencei Burusnyán Néptáncegyüttes és az árkosi Gelei József Általános Iskola kisdiákjai együtt léptek színpadra népi gyermekjátékokkal és ördöngösfüzesi táncokkal – oktatóik Ürmösi-Incze Hunor és Ürmösi-Incze Mária Terézia. Szintén ők indították és 2008–2015 között működtették a kézdiszentkereszti Tisztás Néptáncegyüttest, amely vasárnap pálpataki táncokat mutatott be a jelenlegi együttesvezetők, Fákó Alpár és felesége, Zsófia irányításával.

A Százlábú-mozgalom három csoportja közül a Százlábacskák Ifjúsági Néptáncegyüttes mezőségi összeállítással jelentkezett, sikeres produkciójuk Virág Endre és Virág Imola munkáját dicséri. Hercegh Kata koreográfiájában bukovinai székely táncokat mutatott be a sepsiszentgyörgyi Kincsek Gyermek Néptáncegyüttes Tőkés Zsolt és Tőkés Edit irányításával. A két oktató egy másik csoporttal is részt vett a gyermekgálán: a Székely Mikó Kollégium Néptáncegyüttese Lúdas Matyi-táncjátékkal teremtett jó hangulatot. A műsor dalos pacsirtái: Balázs Gergő, Márkosi Lili és a Csicsergők dalcsoport. Zenélt Dezső Attila, Dezső István és Chereji Csongor.

Igen találóan fogalmazta meg Both Zsuzsa, a szombat délután bemutatott Ünnepnaptár (a Romániai Magyar Néptánc Egyesület negyedik oktatási segédkötete) szerzője, hogy az ünnepek, a népi szokások arra valóak, hogy a mindennapokban megéljük. Ez a gondolat érvényes a táncra, dalra, zenére is, amit bizonyít az is, hogy nemzedékek egész sora számára ez az örökség a legnagyobb kincs az anyanyelv mellett.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)

 


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Heti

2018. december 10., 20:00
Társasági tánctanfolyamok
2018. december 12., 18:00
Bibliaóra
A hét összes eseménye »

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Autómentes hétvége a Lánchídon
Autómentes hétvége a Lánchídon
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload