BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 8 hónapja, 1 hete
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

A magyar nyelv ünnepe mesékkel, balladákkal

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2017. november 13. hétfő, 08:47
Írta: Nagy B. Sándor   
Kategória: Közélet
 

Szombaton és vasárnap tartották Sepsiszentgyörgyön a Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Versenyt, amelyre 187 tanuló jelentkezett 14 megyéből. Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége által szervezett rendezvény a Székely Nemzeti Múzeumban, a Míves Házban, a Kónya Ádám Művelődési Házban, a Bod Péter Megyei Könyvtárban, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben, a Lábas Házban és a Plugor Sándor Művészeti Líceumban zajlott, ahol hét kategóriában mérték össze tehetségüket a diákok; a kísérőrendezvényeket a Gyermekek Palotájában és a Művész moziban tartották.

Mese- és balladamondó verseny a Székely Nemzeti Múzeumban. Albert Levente felvételeA szombat reggeli megnyitóünnepségen a múzeum zsúfolásig telt Bartók Béla Termében elsőként Erdély Judit, a zsűri elnöke és az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének alelnöke köszöntötte az egybegyűlt diákokat és tanáraikat, röviden összefoglalva a rendezvény eddigi történetét, rámutatva, hogy a balladák és népmesék által valójában az anyanyelvünket ünnepeljük, amelynek néhány éve november 13-a a hivatalos ünnepnapja. Néhány közismert ballada felidézése nyomán a 200 éve született Arany Jánosról, majd az 500 éves reformációról beszélt, és Károli Gáspárról, akinek köszönhetően magyarul is olvashatjuk a Bibliát.

Fodor Sándor József, az oktatási minisztérium kisebbségi főosztályának tanácsosa elmondta, hogy a Kriza János mese- és ballada-előadó verseny az általa képviselt intézmény országosan elfogadott és támogatott eseményei közé tartozik, mert színvonalas, jól megszervezett, igényes rendezvény, amit a résztvevők széles köre is igazol. Ezután az elismert erdélyi pedagógusokból álló zsűrit méltatta, majd átadta a kisebbségekért felelős államtitkár asszony üdvözlő üzenetét, aki gratulált a szervezők és felkészítő tanárok felelősségteljes munkájához. „Míg a mesék igazsága száll szájról szájra, / Addig van remény, hogy megmarad a magyarnak hazája” – zárta szavait a Kárpátia zenekar dalszövegével a tanácsos.

Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő kijelentette, mint ahogy korábban iskolaigazgatóként közvetlenül is részt vett ennek a versenynek a szervezésében, úgy a továbbiakban is számíthatnak a résztvevők az általa vezetett intézmény támogatására. Örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan eljöttek, úgy vélte, ez ékes bizonyítéka annak, hogy a tévé és számítógép egyre nagyobb térnyerésének korában is van igény a hagyományőrzésre. Nagyon fontos a tiszta forrás, tette hozzá, mert szépség, becsületesség, bátorság árad belőle, mely által jobb emberekké válhatunk, és élhetőbbé tehetjük a bennünket körülvevő világot.

Zsigmond Emese, a Napsugár és a Szivárvány gyermekfolyóirat főszerkesztője örömmel nyugtázta, hogy az elmúlt napon szuperautókkal, menő cuccokkal, okostelefonokkal érkező fiataloknak jól áll a népviselet, mint mondta, jól érzik a diákok, hogy időnként ki kell kapcsolni a mobiltelefont, bármilyen okos is legyen az. A múzeumban gyakran elcsodálkozunk, hogy milyen kicsik az egykori vitézek páncéljai, mesélte, ami azért van, mert egyre nagyobb testű az emberiség. Azért van szükségünk a régiek szellemi hagyatékára, hogy az azokban mélyen megélt érzelmek – fájdalom, szerelem, áldozatok – által a testünkkel arányosan növekedhessen a lelkünk is.

A tegnapi záróünnepségen, miután Ördög-Gyárfás Lajos, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének ügyvezető elnöke köszönetét fejezte ki a szervezőknek, résztvevőknek és támogatóknak, többen felszólaltak a különböző kategóriákat értékelő zsűritagok közül, pár szóban méltatva a rendezvényt, majd sorban átadták a díjakat a legjobbaknak. A három fődíj mellett többen is dicséretben részesültek minden kategóriában. A legjobb mesemondó Gajai Petra (0–2. osztály), Kovács Máté (3–4. osztály), Kádár-Tóth Gergő (5–6. osztály), Berei Tamás (7–8. osztály) és Fülöp Imola (líceum) volt, a balladamondó versenyt Molnár Gergely, a balladaéneklés kategóriát pedig Nagy Szilvia (5–8. osztály) és Stekbauer-Hanzi Réka (líceum) nyerte. „Olyan is van itt közöttünk, akinek természetes dolog, hogy minden reggel magyarul szólalhat meg az utcán, de olyan is, akinek ünnep, amikor megszólalhat magyarul. Értékeljük ezt a kiváltságot, éljünk ezzel a lehetőséggel, hogy magyarul beszélhetünk!” – mondta a záróünnepségen Péter Sándor tanár.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)

 


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Heti

2018. december 12., 18:00
Bibliaóra
2018. december 15., 20:00
Társasági tánctanfolyamok
A hét összes eseménye »

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Csíksomlyó 2010 május 22 Búcsú   Hzafele
Csíksomlyó 2010 május 22 Búcsú Hzafele
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload