BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 8 hónapja, 1 hete
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Egy hónapig ismét loboghat

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2017. november 14. kedd, 09:19
Írta: Nagy D. István   
Kategória: Közélet
 

Rendhagyó eseményre hívja szerdán a Magyar Polgári Párt a sepsiszentgyörgyieket. Délután öt órától történelmi kiállításra várnak mindenkit az Erzsébet parkba, ahol eredeti helyén újból felvonják a magyar országzászlót az egykori emlékmű ez alkalomra készített makettjére. A kiállítás harminc napig marad a központi parkban.

Tragikus történelmi eseményekben nem szűkölködünk, de akadnak olyanok is, amelyek örömünnepről szólnak, ilyen volt 1942. november 15-e, amikor az Erzsébet parkban felvonták a magyar állami lobogót az országzászló-emlékmű avatásának ünnepségén. A szerdai rendezvénnyel erre a pillanatra szándékoznak emlékezni, és remélik, a gesztus egyúttal bátorságot ad a székelységnek, hogy „ne mondjunk le szülőföldünkről, mivel az nem eladó, és egyben erőt ad a továbbra is nehéz autonómiaharchoz” – fogalmazott Kulcsár-Terza József, az RMDSZ színeiben megválasztott parlamenti képviselő, az MPP politikusa. Reményét fejezte ki, hogy a román testvérek nem forgatják majd ki az esemény értelmét, lényegét, és nem indítanak újabb, az utóbbi időben jellemző magyarellenes támadást.

Miklós András ötletgazda a kezdeményezés kapcsán elmondta: egy évvel ezelőtt látott egy rövid archív felvételt az országzászló-emlékmű felavatásáról és a lobogó felvonásának ünnepségéről. Ekkor fogalmazódott meg, hogy a város életében kiemelkedő jelentőségű eseményt méltó módon kellene megidézni, tekintve, hogy idén a 75. évfordulója is elérkezett. Miklós András röviden felidézte az emlékmű létrejöttének hátterét, az 1920-as években elindult, a trianoni traumát – egyebek mellett emlékművek állításával – ellensúlyozni szándékozó, a revíziós törekvéseket és katonanemzet-jelleget erősíteni próbáló országzászló-mozgalomtól egészen a második bécsi döntés nyomán kialakult kedvező helyzetig, amely lehetővé tette, hogy 1942-ben Sepsiszentgyörgyön is emlékművet avassanak, miután 1940-ben, a magyar hadsereg bevonulását követően az elhatározás már megszületett. Miklós András Haáz Ferenc Rezső udvarhelyi képzőművész, oktató rövid életű alkotásának 1945 utáni sorsáról is szólt: talapzatának kőanyagát a jelenleg az Erzsébet parkban álló szovjet hősök emlékművébe építették be. Az ötletgazda a szerdai megemlékezés kapcsán elmondta: megszerezte az eredeti emlékmű tervét, amely alapján egy méretarányosan szerényebb makettet készítettek, erre vonják fel a magyar nemzeti lobogót, mellette pedig két pannó, egy román és magyar nyelvű ismerteti a tudnivalókat József Álmos kutatásai alapján. A kezdeményezők egyébként köztérfoglalási engedélyt kértek az önkormányzattól, amit meg is kaptak, így a makett és a lobogó harminc napig az Erzsébet parkban marad mint történelmi kiállítás.

A rendezvény programja kapcsán Nagy Gábor Levente, az MPP sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke kijelentette, ragaszkodtak, hogy a kiállítás történelmi jellegét megtartsák, ezért mellőzik a politikai felszólalásokat. József Álmos helytörténész szól majd az egybegyűltekhez, ismertetve az eseménnyel kapcsolatos tudnivalókat, amelyek egyébként a pannókon is szerepelnek, valamint a történelmi hátteret. Ezt követően Gyenge Tímea, a Plugor Sándor Művészeti Szakközépiskola diákjának szavalata, valamint Szabó Fruzsina, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum tanulójának éneke, zárásként pedig Bancea Gábor református lelkipásztor áldása hangzik el.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Heti

2018. december 12., 18:00
Bibliaóra
2018. december 15., 20:00
Társasági tánctanfolyamok
A hét összes eseménye »

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Naplemente 1
Naplemente 1
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload