BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 4 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe
Kezdőlap » Hírek » Közélet

Sepsiszentgyörgy, a természetfilm otthona

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2017. december 04. hétfő, 08:47
Írta: Mózes László   
Kategória: Közélet
 

Először tartottak villanásnyi természetfilmes seregszemlét Sepsiszentgyörgyön. A kezdeményezés jóval túlmutat azon, hogy a magyarországi Filmdzsungel stúdió levetíthette néhány sikeres alkotását, a rendezvénnyel ugyanis újabb lendületet kapott a Vadon Egyesület régebbi elképzelése: a már meghonosított Transnatura nemzetközi fotópályázat mellett életet adnának egy szintén nemzetközi természetfilm-fesztiválnak is. Ez nem csupán Sepsiszentgyörgyöt, hanem az egész Székelyföldet erősítené mind kulturális, mind arculati téren. Hiszen a kezdeményezők joggal vélik úgy, táji és természeti értékeink olyannyira egyediek, hogy látni és láttatni nem csupán lehetőséget, hanem feladatot, kihívást is jelent.

Az idei Transnatura természetfotós megmérettetés első díjas fényképe: Xingjun Yin (Kína) – Sirályok és a bálnaA novemberi Természetfilmek hétvégéje után – a Filmdzsungel közismert, szerethető produkcióit hozta el a Székelyföldi Vadászati Múzeumba – a Vadon Egyesület tagjai úgy vélik, Sepsiszentgyörgy mozija, kulturális terei megbírnak egy rendszeres természetfilm-fesztivált is, ezért nekiláttak előkészíteni azt. Demeter János, a Vadon Egyesület igazgatója azt mondja, a szintén Sepsiszentgyörgyhöz kötődő Transnatura nemzetközi fotópályázat sikere, elismertsége jó belépő egy filmes rendezvényhez. A világ természetfotósai számon tartják a szentgyörgyi kezdeményezést, tudnak róla, és fotóikat el is küldik a székelyföldi megmérettetésre, amelynek idén ősszel immár a negyedik kiadását tartották meg (a pályázatra félezernél több fénykép érkezett). A legjobb fotókból összeállított kiállítás egy évig a vadászati múzeum alaptárlatának számít, s amikor nincsenek újabb fotók a falon, bármikor megtekinthető családok, diákok, iskolás csoportok számára egyaránt. Hiszen lehet-e jobb vizuális környezetet találni egy rendhagyó biológia- vagy földrajzórához, mint Máté Bence és társai fényképei?

A Filmdzsungel csapata mellett ismerkednek a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál szervezőivel, s fonják az efféle rendezvényekhez szükséges kapcsolati hálót. Az mindenképp bizonyos, hogy térségünk arculatához hozzátartozik a természetközeliség, a természettel való harmónia, a zöld-közeliség olyan érték, amely Háromszék, Székelyföld sajátossága, s amelyet érdemes mindenféle fórumon, rendezvényen megmutatni. Így a filmfesztivál új arculati elemet is jelentene, további lehetőséget teremtene, hogy megmutassuk magunkat a világnak, de arra is, hogy az itteniek is láthassák, mi foglalkoztatja napjainkban a természetfilmek készítőit. Látványos, nem ismeretlen műfajról van szó, amelyre a társadalom nyitott, ezért Demeter János úgy véli, e cél érdekében akár a magánszférából is lehet majd támogatókat találni. Egyelőre az körvonalazódik, hogy 2018-ban csak a hagyományos fotós megmérettetést szervezik meg, s próbálják úgy alakítani a kapcsolataikat az alkotókkal, a filmes körökkel, hogy a természetfilmes rendezvényt is meg tudják honosítani. A legfontosabb mind fotóban, mind filmben, hogy Székelyföld természeti értékeit, az itteni körülményeket lehessen hitelesen, magas szakmai színvonalon ismertetni, így ideje lenne komoly filmes produkciókat készíteni e sajátosságokról, ehhez pedig szakmai partnereket, szövetségeseket kell keresni, kezdve a forgatókönyvíróktól – magyarázza Demeter János. A Vadon Egyesület erőssége, hogy a Transnatura lebonyolítása mellett sikerült összefognia a természetfotózás kedvelőit, s tervezik, hogy egy profi csillagvizsgáló távcső segítségével jövőtől beavathatják majd az asztrofotográfiába az érdeklődőket, de nem tesznek le nagy elképzelésükről, a csillagpark-projektről sem.

És hogy mire számíthatnak a természet-, illetve tudománynépszerűsítő filmek kedvelői? A mostani ízelítő alapján érdekesebbnél érdekesebb, képernyőkön sem mindig látható történetekre. Ilyen például, amikor Máté Bence, a világhírű magyar természetfotós hétköznapjai, tanyai élete, lesépítési technikája kerül közelképbe, azaz rápillanthattunk a fiatal, mindösszesen 32 éves „munkamániás” fiatalember rendhagyó alkotói énjére. Vagy: a székelyföldi nagyvadak életéről olyan közvetlen, bárki által kedvelhető hangnemben meséltek, hogy a néző joggal érezheti, a napjainkban oly sokat szidalmazott medve nem ellenség, hanem csupán életterétől, táplálékától megfosztott, sajnálatra méltó vad. A Filmdzsungel eme alkotásának kedvelhetőségéről olyan narrátor, pontosabban filmszereplő gondoskodik (akárcsak a Vargyas-szoros bemutatása esetén), mint Varga Livius, a Quimby zenekar frontembere. De felvillant Samu, a film révén életre keltett kőbaltás ősember is, aki háromszázezer éve éldegélt Vértesszőlős környékén.

Egy szó mint száz: Sepsiszentgyörgy ne csupán a természetfotó bástyája legyen, hanem a természetfilmé is!

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Húsvét 2009 II.
Húsvét 2009 II.
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload