BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 8 hónapja, 1 hete
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Mennyit veszítenek az önkormányzatok /2./

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2018. január 11. csütörtök, 08:13
Írta: Iochom István   
Kategória: Közélet
 

Alapos számításokba merülve kezdik az évet a háromszéki önkormányzatok, miután január elsejétől tizenhat százalékról tízre mérsékelte a kormány a személyi jövedelemadó mértékét: a bevételi kiesés megállapítása mellett a Tudose-kabinet által ezen a téren javasolt költségvetés-kiegyensúlyozási képlet miatt is fájhat a fejük. Utóbbi szerint a kormány elviekben megtéríti az adócsökkentés miatti kiesést, azzal a kiegészítéssel, hogy visszatartja az erre a célra szánt pénzből annak az összegnek a felét, amely az illető önkormányzat számláján mint többlet szerepelt 2016-ban. A rendelkezés hatásairól a városi és községi elöljárókat kérdeztük, sorozatunk második részében a kézdiszékieket.

Ebben az évben Bereck is kevesebb pénzből gazdálkodhat. A szerző felvételeA személyi jövedelemadó csökkenése Felső-Háromszéken legnagyobb mértékben a céhes város idei költségvetését érinti, ugyanakkor kisebb, de jelentős bevételcsökkentést eredményez azokban a nagyobb községekben, ahol nagyobb ipari létesítmények, illetve több áfafizető vállalkozás működik. Kézdivásárhely mellett Torja a másik nagy vesztes. A megkérdezett polgármesterek úgy látják, a kormány a jól teljesítő önkormányzatokat bünteti, azok jártak, járnak jól, akik kevésbé hatékonyan dolgoztak.

„A céhes város jövő évi költségvetését rendkívül súlyosan érinti a személyi jövedelemadó csökkentése, hiszen az eddig érvényes törvénykezés szerinti visszaosztásból tizennégy millió lej folyt be a helyi költségvetésbe, idén csak nyolcat kapunk, így hatmillió lejjel kevesebből leszünk kénytelenek gazdálkodni” – nyilatkozta érdeklődésünkre Bokor Tibor polgármester. Az elöljáró szerint az intézkedés elsősorban a beruházásokat érinti, a megemelt béreket, ha késve is, de mindenképpen ki kell fizetni, az egyetlen tétel, ahonnan el lehet venni pénzt, a beruházás. Bokor Tibor szerint a Tudose-kormány kompenzációs megoldása csak mese, porhintés, és azokat az önkormányzatokat érinti hátrányosan, amelyek 2016-ban pályázatok önrészére pénzt takarítottak meg, ám most azoknak az összegeknek a felét visszatartják.

Cseh József, Gelence polgármestere szerint az áfacsökkenés Kézdiszék legnagyobb községét is érinti, ha még nem is végeztek pontos számvetést, azt már tudják, semmiképpen sem akkora a veszteségük, mint a nagyvárosoknak.

Dimény Zoltán, Bereck polgármestere azon a véleményen van, hogy ha a jövedelem utáni adóból nagyobb összeg kerül az önkormányzat kasszájába, akkor „Páké üti Barátost”, ellenben az áfa utáni visszaosztásból sokat veszít a község, Bereck közel hét és fél millióval kap kevesebbet, mint tavaly.

Brandus-Dendyuk Szilvesz­ter, Ozsdola polgármestere elmondta: először fordult elő, hogy nem tudtak fizetést adni a hivatal alkalmazottjainak a megszokott időben. A béreket csak a múlt év végén megmaradt többletből tudják meghitelezni, ám ezt, ha beindul az adófizetés, visszautalják az illető számlára. Arra a kérdésünkre, hogy a jövedelemadó-csökkenés mi­lyen mértékben érinti a helyi költségvetést, az elöljáró még nem tudott pontos választ adni.

Daragus Attila, Torja elöljárója borúlátó az idei költségvetést illetően, hiszen Torja 890 ezer lejjel kap kevesebbet, mint az előző esztendőben, ami a költségvetésük nyolcvan százalékát jelenti. Szerinte sem normális, hogy azokat a településeket büntesse a kormány, amelyek jól gazdálkodtak, és átvittek a 2017-es évre előző évben félretett összegeket, hogy pályázni tudjanak, így járt Torja is, ahonnan 890 ezer lejt vett vissza a kormány. Ekkora fejetlenséget rég nem tapasztaltam, hiszen nem normális, hogy azok járjanak jól, akik rosszul sáfárkodtak a pénzzel – mondotta Daragus Attila.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)

 


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Heti

2018. december 12., 18:00
Bibliaóra
2018. december 13., 20:00
Társasági tánctanfolyamok
A hét összes eseménye »

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Kopjafa a Nyergestetőn.
Kopjafa a Nyergestetőn.
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload