BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 8 hónapja, 2 hete
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Óriáspályázat a szegénység ellen

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2018. január 12. péntek, 08:43
Írta: Demeter J. Ildikó   
Kategória: Közélet
 

Hat évre szóló stratégiai pályázatot nyert meg Sepsiszentgyörgy a mélyszegénységben és a társadalom peremén élők helyzetének javítására – jelentette be tegnap Antal Árpád polgármester és Tóth-Birtan Csaba alpolgármester. Egy atipikus pályázatról van szó, amely 49 benyújtott iratcsomóból a hetedik lett a 2017. december végi elbíráláson, ám azt még nem tudni, pontosan mekkora összeget kap a város a megcélzott 7 millió euróból – csak azt, hogy minden pénzt az Őrkő, a Csíki negyed és a szépmezői lakótelep közösségeire fordítanak. Antal Árpád szerint arra, hogy a tavaly decemberben lebontott őrkői fal után a láthatatlan falak eltüntetését is megkezdjék, hogy öt év múlva senki ne ismerjen rá a mai szegénynegyedekre.

Az őrkőiek életkörülményein is javítana a pályázat. Fotó: Albert LeventeUniós támogatásról van szó, amelyet konkrét célokra fordíthatnak. Ezekre mind külön pályázatokat írnak ki, az egészet pedig a Sepsi Akciócsoport irányítja. A négy civil szervezet – Caritas, Máltai Szeretetszolgálat, Esély Egyesület és Amenkha Egyesület –, a helyi önkormányzat és egy cég által létrehozott akciócsoporthoz utólag két magánszemély – a Csíki negyedi iskola igazgatónője és egy szépmezői lakos – is csatlakozott, ügyvivőjük Veress-Nagy Tímea, aki a 2023-as év végéig tartó munka során a kapcsolódó országos programokra is odafigyel. A felmérések szerint 3256 olyan személy él a megyeszékhely közigazgatási területén, aki rászorul a már kigondolt sokrétű támogatásra, ebből az óriáspályázat végére mintegy 600-nak – nagyjából 120 családnak – az életszínvonalát szeretnék megemelni. Azokét, akik dolgozni akarnak.

Mindenre ugyanis nem futja. Például az Őrkőn 2,7 kilométernyi utca van, amelyet elfogadható állapotba kellene hozni, ebből azonban csak 0,8 kilométert lehetett a pályázatba belefoglalni. Ez arra elég, hogy a negyed zsákjellegét megváltoztassák, és át lehessen járni rajta Sugásfürdő felé, de a város szeretné a többi utcát is feljavítani. Már készülnek hozzá az övezeti városrendezési tervek, de ez csak az egyik része a tennivalóknak. Mert sok van belőlük: 50 szociális lakást építenek, bővítik az őrkői közösségi házat, és új közösségi központot hoznak létre a Csíki negyedben (a mamuttömbház földszintjén), önkormányzati tulajdonú épületeket újítanak fel Szépmezőn, párhuzamosan pedig szociális, oktatási, egészségügyi és munkaerőpiaci szolgáltatásokat nyújtanak; az elöljárók közlése szerint egymillió euró áll rendelkezésre csak a különféle képzésekre. A terveket marosvásárhelyi szakemberek segítségével dolgozták ki, életképességük és fenntarthatóságuk pályázati feltétel volt. Sikerük az ilyen programoknak ott volt, ahol a tágabb közösség is az ügy mellé állt, ám Sepsiszentgyörgy polgármestere nem csupán az elszigetelt közösségek bezártságérzetén szeretne enyhíteni, hanem azt is szeretné elérni, hogy a szegénységben élők számára a tanulás és a munka legyen természetes, nem a segélyre való ácsingózás, a városlakók nagyobbik részében pedig ne veszélyforrásként, hanem partnerként, lehetőségként jelenjen meg a fiatal és életerős őrkői közösség, hiszen számos cég már most munkaerőhiánnyal küzd.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Mai

2018. december 19., 18:00
Bibliaóra
2018. december 19., 20:00
Társasági tánctanfolyamok
A nap összes eseménye »

Heti

2018. december 19., 18:00
Bibliaóra
2018. december 19., 20:00
Társasági tánctanfolyamok
A hét összes eseménye »

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Lindababák vásárban
Lindababák vásárban
Küldő: Kocsis Linda
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload