BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 9 hónapja, 2 hete
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Meghala a vén Döme…

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2018. február 12. hétfő, 08:22
Írta: Iochom István   
Kategória: Közélet
 

Immár kilencedik éve annak, hogy Gelencén megtartják a hagyományos farsangtemetést a Zernyealja Néptáncegyüttes és a férfidalárda közös szervezésében, mely szokás újabb reneszánszát éli egyre több felső-háromszéki településen.

A szerző felvételeA zömében gyermekekből és ifjakból, valamint a férfidalárda tagjaiból és muzsikusokból verbuválódott vidám csapat egy hintóval és három szekérrel, énekszóval járt körbe tegnap délelőtt a községközpontban, és búcsúztatta a telet. A farsangozók úgy időzítették, hogy a délelőtti szentmise végére érkezzenek meg a templom előtti Szent Imre térre, ahol előadták a szokásos vidám rigmusaikat és eltemették a vén Dömét. „De miért leve hirtelen halála? Mert az este három hordó bort megiva, ivás közben nem gondolt ő arra, hogy a kaszás ember nyakszirten ragadja. Őróla vegyen most mindenki példát: csak annyit igyék, hogy meglássa az orrát. Közbe még az este megszólta a tököt, s mégse érhette meg a csütörtököt. Tizenkét feleség, 52 nagy gyermek, 365 unoka ügyelnek majd arra, hogy az álmát aztán senki meg ne zavarja. Pihengeti magát a jövő farsangra. Búcsúzik falunktól, kicsiktől és nagyjától, s az itt jelen levő víg farsangozóktól” – hangzott el a téltemető rigmus. Ezt követően a menet Alszegbe vonult, ahol elégették a telet és a minden rosszat jelképező, Döme névre keresztelt rongybábut, majd a nótázókat és a farsangolókat a szervezők borral, teával és kürtőska­láccsal kínálták meg.

Ilyés Botond alpolgármester elmondta: ezt a hagyományt azért őrzik, mert fontosnak látják, hogy őseik hagyományait továbbvigyék, megtartsák nemzedékről nemzedékre, egyik pozitívuma az, hogy a fiatalok megismerik a gelencei népdalkincset, a katonadalokat, illetve a farsangi nótákat.

Pap Erzsébet Kinga óvónő, a farsangi előadás összeállítója és főszervezője érdeklődésünkre elmondta: a menet élén haladó hintón a vőfély és a kántor koma foglal helyet, őket követi az első szekéren az új pár, a meny­asszony és a vőlegény, valamint a pap, a következő szekéren pedig a siratóasszonyok. A menetet a férfidalárda és a zenészek szekere zárja. Az utolsó szekérre kötötték a bolondkereket, amelyen rongyból készített fiú- és lánybábu volt. A főszervező azt is elmondta, hogy a farsangi bált egy héttel ezelőtt tartották.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Heti

2019. január 16., 18:00
Bibliaóra
2019. január 17., 20:00
Társasági tánctanfolyamok
A hét összes eseménye »

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

buggyan a tavasz
buggyan a tavasz
Küldő: adri
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload