BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 10 hónapja, 2 hete
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Könyv és előadás a függőségről

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2018. április 16. hétfő, 08:31
Írta: Nagy B. Sándor   
Kategória: Közélet
 

A magyar költészet napja alkalmából április 11–13. között erdélyi körúton mutatta be Szirén című új regényét és az ehhez készített Fúj című előadását Karafiáth Orsolya. Sepsiszentgyörgyön pénteken este a Tein Teaházban találkozhattunk az írónővel, aki ezúttal vetített képek segítségével, valamint a Four Bones Quartet és Kovács Tamás „Tobzi” ütőhangszeres közreműködésével örvendeztette meg az eseményen részt vevő népes közönséget.

Karafiáth Orsolya és a kivetített szirén a Tein Teaházban ALBERT LEVENTE FELVÉTELEMiután a szervezők nevében Ványolós-Tordai Sarolta röviden bemutatta az előadót, Karafiáth Orsolya egy paraván mögül színpompás ruhában, parókával lépett a közönség elé, és az est során még átöltözött és parókát váltott párszor, hogy látványban is hozzáidomuljon az elmesélt történetekhez, felolvasott regényrészletekhez. Ugyanígy kapcsolódtak a szöveghez a vetített fotók, a fúvószenei intermezzók pedig kitöltötték az időt, amíg az előadó öltözködött, vagy lezárták, felvezették, hangsúlyosabbá tették a felolvasott szövegrészeket. Talán ennél több zene is belefért volna a produkcióba.

Amint az előadótól megtudhattuk, a Szirén egy trilógia második része a Kicsi Lili után, a regények közös vonása pedig az alkoholtól, szertől való függőség.

A tavaly ősszel megjelent, novellafüzérként is olvasható családregényben Karafiáth Orsolya egy terhelt családi környezetben felnövő Anna nevű tehetséges lány életét követi nyomon 4-től 30 éves koráig, azonban a felolvasások, közbeékelt megjegyzések és vetített fotók csakhamar egyértelművé tették, hogy a kötetben magáról vall a szerző.

A felolvasás az Ophelia-projekt részletével kezdődött, melyben az öngyilkosságot tervező hősnő igyekszik mindent előkészíteni ahhoz, hogy a világ legszebb hullája legyen, majd a szirénekről, azokról a gyilkos természetű tengeri nimfákról mesélt az írónő, akik „elcsábítják gyönyörű hangjukkal a tengerészeket, férfiakat, aztán koponyájuk mellett üldögélnek boldogtalanul”. Szó esett még a könyv címéről, egy tízmillió forintért vásárolt sírkőről, ifjúkori szerelmes levelekről és SMS-ekről, egy váratlanul jött és néhány nap alatt elpazarolt nyereményről, arról, hogy hogyan lehet bírósági idézésben bókolni egy nőnek, valamint a furcsa haverok és kiszámíthatatlan család között egyensúlyozó szirén természetű női lélek szorongásairól.

A Fúj című előadás több élményt kínált egy átlagos könyvbemutatónál, amiért hálás is volt a közönség, de igazi érdeme nem a külcsín volt, hanem a lazán összefűzött emléktöredékek, látvány és hangzáselemek között kirajzolódó hiteles kép a függés lélektanáról. Ez az írói képességeken túlmutató életszerűség teszi valóban vonzóvá Karafiáth Orsolya művészetét.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Red Sea
Red Sea
Küldő: Szilaj Botond
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload