BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 10 hónapja, 2 hete
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Tovább kell éltetni Csoma szellemiségét

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2018. április 16. hétfő, 08:35
Írta: Bokor Gábor   
Kategória: Közélet
 

Csomakőrösön zárult szombaton a Csoma-napok eseménysora. A falu közössége, a Kovásznáról és a megye más pontjairól érkezők mellett magyarországi és szlovákiai küldöttség is részt vett az ünnepségen.

A Csoma-emlékháznál Gazda József mondott záróbeszédet Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodájaDélelőtt a kovásznai ifjúsági fúvószenekar Kertész Barna vezényletével fújta a toborzót. A délben kezdődő istentiszteletre megtelt a református templom. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházkerület római katolikus püspöke igehirdetése után a központban lévő Csoma-mellszobor köré sorakozott az ünneplő gyülekezet. A megszokott módon helyi kisiskolások mutattak be rövid műsort Kosztándi Annamária irányításával.

Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi irodájának vezetője beszédében kiemelte: Kőrösi Csoma Sándornak – minden körülmény között kitartó magyar jellemével – helye van a világ legnagyobb szellemiségeinek pantheonjában.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke beszédében a székely-magyar nép másságát magyarázva mondta: „valószínű, hogy egy megfoghatatlan keleti misztikum, amit több mint ezer esztendővel ezelőtt hoztunk ide magunkkal a Kárpát-medencébe. Egy belső iránytű” – fogalmazott. A székely népnek saját álmát kell követnie, még ha ezért magas tandíjat is kell fizetnie – mondta. A székely nép álmát a gazdag és erős Székelyfölddel azonosította, amelyet a magukban bízó emberek építenek maguknak.

A felszólalásokat követően az emlékezés koszorúit helyezték el a Csoma-mellszobornál, majd a kovásznai fúvósok kíséretében a székely himnuszt énekelték az egybegyűltek.

A műsor a Csoma-emlékháznál folytatódott. Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete a magyar kormány nevében köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében értékelte a Kőrösi Csoma Sándor Egyesület munkásságát, külön kiemelve Gazda József elnök hozzáállását. „Kőrösi Csoma Sándor megtermékenyítően hatott a magyar tudományos gondolkodásra, az az örökség, amit hátrahagyott. Az a sokat emlegetett négy láda tele könyvekkel és kéziratokkal, melyek egy része hazajutott, másik része Calcuttában kutatható, valós kincsesbányája a magyar tudományos életnek, a magyar Kelet-kutatásnak, évről évre lehet belőle inspirálódni. Ezért fontos, hogy itt, Kovásznán ilyen mélységben és ilyen intenzitással, a konferencia által ápolják a magyar Kelet-kutatás hagyományát” – értékelte a Csoma-napok fontosságát a nagykövet.

A hagyományhoz híven idén is sor került a Csoma-emlékérmék átadására. Idén posztumusz kaphatta meg a Csoma-kutatásban és népszerűsítésében való munkáért járó kitüntetést Kubinyi Anna és Gazdáné Olosz Ella, az érmeket gyermekeik vették át.

Vinczeffy László és Szabó Etelka méltatta a néhai művészek munkásságát. Mindkét beszédben hangsúlyt kapott, hogy az elhunyt művészek Csoma szellemiségében éltek, alkottak, műveikben több ízben is megelevenítették a nagy előd alakját, személyiségét.

Az idei Csoma-napok záróbeszédében Gazda József a Csoma-kultusz lángjának éltetésére biztatta a hallgatóságot. Kőrösi Csoma Sándor nemcsak a kőrösieké, hanem egész Háromszéké, az egész magyarságé is, ezért kell közösen tovább éltetni a lángot – fogalmazott. A Csoma-napok főszervezője köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Egyesület által szervezett eseményt, az intézmények mellett említve az egyesület tagjait, illetve a lelkes csomakőrösieket is.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Szováta, Medve-tó
Szováta, Medve-tó
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload