BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 5 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe
Kezdőlap » Főhír » Főhír

Zűrzavar a pótlékok körül

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2018. április 17. kedd, 08:27
Írta: Fekete Réka   
Kategória: Főhír
 

Nem minden háromszéki kórház és egészségügyi intézmény tudta kiadni a márciusi fizetésekkel együtt az új szabályozás szerinti pótlékokat is, több egységnél még folynak az egyeztetések a fenntartóval és a szakszervezettel. Míg az orvosok és asszisztensek többsége jóval nagyobb alapfizetést vitt haza a múlt héten, mint egy hónappal korábban, addig a vezető beosztásúak, az adminisztrációban dolgozók, a kórházi személyzet többi kategóriájának alapbére nem változott.

A kovásznai szívkórházban lesznek, akiknek csökken a fizetése. Albert Levente felvételeA kézdivásárhelyi és a baróti kórház be tudta tartani a bértörvény szerint a pótlékokra engedélyezett 30 százalékos keretet, de a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház egyelőre a februári szinten adta ki a pótlékokat, mert az előzetes számításokból kiderült, jóval túllépi a törvény szabta felső határt. András-Nagy Róbert kórházmenedzser lapunk érdeklődésére elmondta, jelenleg egyeztetnek a kórházat fenntartó megyei tanáccsal, de szerinte jó megoldás nem nagyon születhet, mert a törvényes keretet semmiképpen nem szabad túllépni, és a juttatásokat sem lehet az előírt alsó határ alá csökkenteni.

A március elsejétől életbe lépett bértörvény és a március 30-án közzétett pótléktörvény anomáliákat szül a rendszerben, nem veszi figyelembe az adott munkakörrel járó felelősséget, veszélyes körülményt, az egyes osztályok közötti nehézségi fokot, az esetszámot, márpedig méltányos bérezést csak ezek figyelembevételével lehetne megvalósítani – véli a kórházvezető.

Szerinte nincs rendjén, hogy az osztályvezető orvos kevesebbet keres, mint az osztályán dolgozó orvoskollégája, a főnővér bére kisebb, mint a többi asszisztensé, az orvosírnok fizetése nagyobb, mint a többmilliós eszközvásárlásokért felelős beszerzőé vagy a bérelszámolóé.

Arra, hogy a megyei kórház alkalmazottai közül csökken-e valakinek a bére, egyelőre nehéz biztosan válaszolni, az körvonalazódik, hogy ott, ahol korábban 100 százalékos többletjuttatást kaptak, és ezután 25–50 százalékkal számolnak, minden bizonnyal lesz kiesés. A menedzser szerint teljesítményalapú bérezésre lenne szükség, ez jót tenne az egész egészségügyi rendszernek, ösztönzőleg hathatna a betegellátás minőségének javulására is.

Míg a kórházak esetében saját bevételből kiegészíthető a szükséges pótlékkeret – ami ellenben a beruházások rovására menne –, az egészségügyi minisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények más elbírálás alá kerülnek, közülük egyeseknek nincs is saját jövedelme.

A Sanitas szakszervezet szerint a kovásznai Dr. Benedek Géza Szívkórház, a megyei mentőszolgálat, a közegészségügyi igazgatóság és a megyei vérközpont alkalmazottai közül többen veszítenek korábbi jövedelmükből, ezért a szervezet tárgyalásokat folytat az érintett munkáltatókkal.

Vasile Neagovici bizalmi lapunknak elmondta, Kovászna megyében egyelőre csak a kézdivásárhelyi és a baróti kórház tartotta be az új bértörvény előírásait, az alapbéreket ugyan mindenütt szabályosan számították ki, de a pótlékok körül nagy a káosz.

Dr. Antal Álmos, a megyei kórház orvosigazgatója szerint olyan pótléktörvényt varrtak a kórházak nyakába, amit lehetetlen igazságosan alkalmazni, rengeteg elégedetlenséget, visszás­ságot szül. Úgy tartja, rendjén van, hogy emelték az orvosok és asszisztensek fizetését, de az azonos kategóriák közötti különbségtétel nem veszi figyelembe a felelősséget. Ne azért válasszon valaki egy bizonyos szakot, mert ott nagyobb a fizetés, ne menjen sebésznek az, aki eredetileg labororvos akart lenni – szögezi le az igazgató.Kérdésünkre, hogy az emelt fizetések meg tudják-e fékezni az orvos- és asszisztenskivándorlást, illetve a kórházigazgatók, menedzserek, általában a vezető beosztásúak bérének lemaradása említett kategóriák mögött eltántoríthatja-e őket attól, hogy ilyen felelős munkakört vállaljanak, András-Nagy Róbert azt mondta, a rendszernek több hibája van, nem valószínű, hogy csupán a fizetésekkel meg lehet állítani az elvándorlást, de az tény, hogy lesznek, akik váltanak és felállnak az igazgatói székből. Van is már erre példa, egy brassói kórházigazgató lemondott, mert orvosként többet keres.

András-Nagy Róbert a múlt héten tette le sikeresen a menedzseri versenyvizsgát, újabb négy esztendőre ő lesz a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

parasztrózsa
parasztrózsa
Küldő: adri
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload