BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 1 éve, 9 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe
Kezdőlap » Főhír » Főhír

Nem várnak nagy eredményt a közmeghallgatástól

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2018. május 11. péntek, 07:36
Írta: Bokor Gábor   
Kategória: Főhír
 

A medve- és farkaspopuláció fenntartásának akciótervéről szervezett közmeghallgatást a környezetvédelmi tárca. A szenátus egyik gyűléstermében szerdán zajló megbeszélésre a tervezetet kidolgozó és az azt támogató állat- és környezetvédő civil szervezetek mellett más érintettek is meghívást kaptak: önkormányzatok, vadásztársaságok és a gazdatársadalom képviselői is jelen voltak. Honatyák is részt vettek a megbeszélésen, de Kovászna megyét egy választott politikus sem képviselte.

A hosszas megbeszélés során világosan körvonalazódott: az önkormányzatok, a vadászok és gazdák a medvekérdés megoldását a létszám csökkentésében látják, a vadak számát igazítanák környezetük eltartóképességéhez. Ezzel szemben áll a bemutatott projekt, a részt vevő természetvédők véleménye: továbbra is a medve szigorú védelmét tartják szem előtt, és egy sor olyan intézkedést javasolnak, amelyek a meglévő medvepopulációnak kedvező körülményeket teremtenének.

A közmeghallgatást Adriana Croitoru, a környezetvédelmi tárca igazgatónője moderálta. Felvezetőjében elmondta, a medve hozzátartozik az országképhez, a populáció védelmére, megtartására uniós alapok hívhatók le. Ugyanakkor elismerte, a medvekérdés rendkívüli fontossággal bír, ellentmondásos probléma. Azt sem tagadta, hogy országunkban a medvepopuláció túlméretezett.

A medve-, illetve a farkaspopuláció fenntartásának menedzsmentjéről szóló tervezetek ismertetése során statisztikai adatokat soroltak fel, olyan beavatkozásokat javasoltak, amelyekkel elkerülhető lenne az ember–vad közötti konfliktus, megoldható a turisztikai övezetek védelme. A veszélyes medvék kilövését is szempontként említették, de ezt végső megoldásként javasolják. Ezt a lehetőséget a felszólaló zöldek szinte kivétel nélkül elvetették.

Sárkány Árpád, a sepsiszentgyörgyi ABIES Hunting vadászatszervező cég vezetője felszólalásában elmondta: a tervek kidolgozása során több értekezlet zajlott, de ezeken szigorúan csak az ökológiai és tudományos szempontokat vették figyelembe. Mégis, a tudományos adatok értékelésénél az emocionális tényező is szempontként szerepelt. Egyetlen természet- vagy állatvédő civil szervezet sem végzett saját kutatásokat, mindannyian a brassói erdészeti kutatási intézet adatait használták fel sajátos értelmezésben. Kijelentette: a vadak védelméhez gyakorlatilag csak a vadászterületek gazdái járulnak hozzá.

Ötvös Mózes gazdaelöljáró a legnagyobb problémaként határozta meg a medvekérdést. Ha nem tesznek lépéseket, eddig nem látott tüntetést fognak szervezni Bukarestben – mondta. Legyen vége az ígérgetésnek, az ország vezetői tartsák szem előtt a lakosság érdekeit is – hangoztatta.

Kis József, Zágon polgármestere a háromszéki önkormányzatok nevében szólalt fel. A medveállomány ötszöröse annak, amit a terület el tud tartani. Ha nem hiszik, jöjjenek el Zágonba, és merjenek a faluban sötétben sétálni, biztosan élmény lesz a medvével való találkozás – mondta. A medvék védelméért kiálló civil szervezeteket pedig arra kérte: ha nekik annyira fontos a medve védelme, akkor vállaljanak felelősséget, őrizzék a vadakat, fizessenek az általuk okozott károkért. Hozzátette: a terepen felvett adatokat hamisítják, hogy a központi szervekhez minél kisebb állományról érkezzenek a jelentések.

Fodor István, Bodok polgármestere megfogalmazta: sok beszéd szegénység, és ötven gyűlés után sem lesz kézzelfogható eredmény, közben elvesznek a háziállatok, emberi tragédiákra lehet számítani. Ha a bukaresti vezetők és a civil szervezetek mindent tudnak a medvékről, akkor „a medvék barátai fizessék a kártérítéseket is” – nyomatékosított.

A megbeszélés késő délutánig elhúzódott, közben folyamatosan csökkent a jelenlévők száma, sokan úgy vélték, a közmeghallgatás csak a tervezett előírások életbe léptetésének részét képezi, nem várható, hogy az elkészült tervezeten valamit is változtassanak.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Sepsiszentgyörgy Ujnegyed
Sepsiszentgyörgy Ujnegyed
Küldő: roland
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload