BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 1 éve, 10 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe
Kezdőlap » Főhír » Főhír

Sepsiszentgyörgyön az Arany-busz

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2018. május 18. péntek, 08:31
Írta: Váry O. Péter   
Kategória: Főhír
 

Ez nem egy olyan tárlat, ahol „viselkedni” kell, ahol tilos hozzáérni a kiállított tárgyakhoz – itt szabad, sőt, kötelező mindent forgatni, tekerni, nyomogatni, mert meg kell küzdeni a látványért, az élményért, mondja Takács Erika, a tegnap Sepsiszentgyörgyre érkezett Arany 200 busztárlat koordinátora.

A gyerekek bátran használják a kiállítást. Toró Attila felvételeÉs valóban, a gyerekek – hiszen elsősorban őket célozza meg a vándorkiállítás – nagy élvezettel veszik birtokukba a buszt, Toldi korabeli páncélsisakokkal járkálnak fel-alá, próbálják erejüket a Toldi-erőkaron, különösebb magyarázat nélkül, magától értetődő mozdulatokkal kezelik az érintőképernyős monitorokat, hátul meg ádáz vita zajlik az ordó szó jelentésének kitalálásáért.

Mert a busztárlat felületileg kicsi ugyan, ám tartalmilag annál sokkal többet nyújtó: van benne hely néhány Arany-relikviának (a sétapálca, pipa, utazóláda, kalap stb. valójában másolat), kikerekedik életrajza, néhány balladája kis szellemi küzdelem árán olvashatóvá válik, versei hallgathatóak az általa megzenésített előadásban, egy monitoron nyomon követhető, merre járt Arany János, de az is, világszerte hol van elnevezve róla utca, tér, vagy hol állnak szobrai, sőt, még az is látható, hol van a világűrben az Aranyjános nevű kisbolygó.

Az Arany 200 busztárlat tavaly, az Arany János-emlékév tiszteletére a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) által szervezett nagy kiállítás kicsinyített, gyermekbarát változata, tavaly július óta járja a Kárpát-medencét, Sepsiszentgyörgy a 153. település, ahol megáll néhány napra.

Az utazó kiállítással a PIM missziós munkát végez tulajdonképpen, céljuk megismertetni és megszerettetni Arany Jánost a gyerekekkel, bebizonyítani, hogy életműve nem unalmas, feledni való régi dolog, hanem ma is élő, mozgalmas világ. Vétek lenne hát elszalasztani az alkalmat, a kiállítás még ma (9-től 18 óráig) és holnap (10-től 18 óráig) látogatható, a busz – amúgy messziről megismerhető az oldalán látható Toldi képregényrészletekről – pontosan a Kós Károly Szakközépiskola bejárata előtt parkol.

Háromszék Napilap (www.3szek.ro)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Mókus a könyvtárnál
Mókus a könyvtárnál
Küldő: Boga Zoltan
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload