BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 1 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Nagypénteki Passió - unitárius tempom

Írta: Fazakas Mihály   
 

A sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközösség Kriza János dalárdája nagypénteken 18:00 órától előadta a Nagypénteki Passiót.

Nézze meg képeinket:


Nagypéntek, este 6 óra. Zúgnak a harangok, minden felekezet hívő emberei sietnek templomaikba, megemlékező istentiszteletre.

Ülök az unitárius templomban, hol ünneplőbe öltözött emberek sokasága tölti be a padsorokat és a karzatot. Az első padokban a Kriza János Énekkar egyenruhájába öltözött énekesek ülnek meghatottan. Arcukról lerí az izgalom, hisz megalakulásuk óta a legnagyobb vállalkozásukba fogtak: előadják a Péterffy Gyula zenetanár által feldolgozott, Jézus szenvedéséről, elítéléséről és kivégzéséről szóló bibliai történetet, a Passiót.

A szellemi termék, a művészi élmény részletes elemzése helyett álljon itt sokunk véleménye, hogy ennél szebb ajándékkal nem lephették volna meg a népes közönséget. Gratulálunk a kórus minden egyes tagjának, kik példás fegyelemmel követték tehetséges karnagyuk minden kar- és ujjmozdulatát, s megfelelően reagáltak Benő Enikő tanárnő minden ajakmozdulatára, hálásan nyugtázták a szeméből sugárzó elégedettséget. Illesse dicséret a szólóénekeseket: Hurubás János tanárkántort, Varga Lászlót, Fazakas Zoltánt, Jánosi Józsefet, Gazdag Gézát, Komis Sándort, kik kellő átérzéssel énekelték el szerepüket. Igazi élményt a kórus csodálatos összhangja nyújtott, különösen, ha tudjuk, hogy ezt a nagy művet rekordidő alatt tanulták meg.

Kár volna, ha ez a nagy munka ezzel az előadással véget érne. Az ökuménia szellemében lehetővé kellene tenni, hogy a más felekezetek is részesülhessenek ebben a felejthetetlen élményben… Nagypénteken Kovács István tiszteles úr imájában az igazságtalanul elítélt Jézus szenvedéséről és kivégzéséről beszélt. Sok igazságtalanságot, sok szenvedést okoztak az emberek egymásnak a történelem folyamán — mondotta, és egy igazságosabb, emberibb, jobb jövőért kérte Isten segítségét. De beszélt az iraki háború okozta szenvedésekről, a kar nélkül maradt kisfiúról, aki még imára sem tudja kulcsolni kezét, mert az már nem maradt neki. Itt találkozik gondolatmenetünk, mert napok óta a kis Alira gondolok. A róla készült felvétel bejárja az egész világot: hordágyon fekszik, mind a két karja tőből hiányzik. Sápadt arcát szerető felnőttek törölik. Értelmes, fekete szemeit csodálkozva hordozza körül. Nem sír, nem panaszkodik, nem hisztizik. Szegény azt sem tudja, mi van vele, csak érzi, hogy összeomlott körülötte a világ… Hát ilyen a mai világ, bármikor összeomolhat. Ali a mai ember szenvedésének jelképe lett. Nem tudom, mi lesz az 5000 éves babilóniai kultúra szimbóluma, ami sajnos szintén összeomlott az emberiség pótolhatatlan kárára.

Ilyen gondolatok közt hallgatom a Passiót egykori tanárom feldolgozásában. 2000 év távlatából átérzem azt az igazságtalanságot, amivel Jézust megkínozták és halálra ítélték, de a mai ember szenvedéseit megtestesítő kis Alit is itt látom mindig szemem előtt, s ezerszer felteszem a kérdést: miért kellett mindezeknek megtörténniük?

Az ének cseng, s az énekesek hangja a remény sugarát árasztja a jelenlévők lelkébe.

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Csíksomlyói búcsú 2.
Csíksomlyói búcsú 2.
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload