BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 3 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe
Kezdőlap » Olvasói hírek » Olvasói hírek

Elmélkedés

Olvasóink értékelése: / 1
Értékelés:
2009. február 24. kedd, 16:39
Írta: Ruszka Margó   
Kategória: Olvasói hírek
 

Böjti időszakban vagyunk. Az óegyházi hagyomány a húsvét előtti hat-hetet nevezi így. Ha a böjt kérdése felmerül, akkor nem a fogyókúrára gondolok, sem a gyomorbajosok diétájára, hanem önmagunk fegyelmezésére.

A böjt drasztikus beavatkozás a mindennapok megszokásaiba, akár az étkezés változtatásában, akár az irgalmasság gyakorlásában. Másképp fogalmazva a böjt fordulópont és változás: elsősorban bennünk. Egy híres gondolkodó így fogalmaz: aki a böjthöz nyúl, az valószínűleg nemcsak foltozgatni akarja az életét. A böjtben cselekvéssé és átéléssé válik a hit. Ez tehát nem a rezignáltság állapota, hanem megújuló kapcsolat Istennel és önmagammal, tehát önfegyelem.

Hogyan gyakoroljuk tehát az önfegyelmet? Milyen szertartásoknak vessük alá magunkat? „Csak másban moshatod meg arcodat...” (József Attila) Kicsoda a másik ember? Aki a mindennapok találkozásait megszenteli. Az Ember Fia, aki maga is böjtölt. Az apostolok böjtöltek és imádkoztak. Gyökössy Endre jegyzi meg, hogy van egy böjt-ökumené, ami azt jelenti, hogy a világvallások mind komolyan veszik a böjtöt, legyen szó hinduról, zsidóról, mohamedánról. Ha a lélektan nyelvén fogalmazunk, akkor egyértelmű, hogy a böjt egy lelki mozdulat (Gyökössy Endre), mely új irány felé mutat: elmozdít önmagamtól, hogy erőteljesen megélhessem az odafordulást az Élő Isten és általa embertársaim felé. Amikor tehát böjtölök, akkor testi energiavesztésem átalakul pszichikus energiává, így spirituális kapcsolat létesítésére is képessé válok. Thomas Merton, az egyik római katolikus elmélkedő írta: teli hassal nem lehet repülni. Tehát miért kellene böjtölni? Hogy repülhessünk, hogy szárnyai legyünk egymásnak, hogy szavaink is szárnyra kapjanak, lábaink pedig elinduljanak egymás irányába.

Ruszka Margó


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Rózsa 3.
Rózsa 3.
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload