BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 3 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe

Életképek – Az olvasni nem tudó cigányok és a székely asszony

Olvasóink értékelése: / 3
Értékelés:
2010. február 25. csütörtök, 16:16
Írta: Nagy Attila (Puli)   
Kategória: Olvasói hírek
 

Nagy meglepetésünkre a sepsiszentgyörgyi poliklinika főajtóját, annak ellenére, hogy hétköznap volt, zárva találtuk. Az ajtóra kiragasztott felirat magyarázta meg, hogy miért: munkaszüneti nap van. A román kormány elrendelte, az államkassza kiadásait könnyítendő, fizetés nélküli munkaszüneti napokat.

Egy darabig tanácstalanul álldogáltunk, még vagy két vidéki társaságában. Közben három cigány érkezett, akik ugyancsak tanácstalanul álltak meg az ajtó előtt. Megkérdezték, hogy miért van zárva. Látszott, hogy nem tudnak olvasni, azért érdeklődnek. A mellettünk álldogáló vidéki hölgy, foghegyről odavágta, hogy “tanuljatok meg olvasni”. Tényleg nem tudtak olvasni, mert továbbra is értetlenül nézték az ajtót.

Közelebb léptem és megmagyaráztam nekik, hogy miről van szó, mert nem értettem egyet a hölgy magatartásával. Vajon tudott volna-e most hencegni betűismeretével, ha nem küldte volna senki iskolába? Tényleg az ő érdeme, hogy tud olvasni? Nem csak úgy akarata ellenére került  a betű világ, betű sodrába? Nem  tehet, róla, hogy tud olvasni, mint ahogy a cigányok sem, egyesek, nem tehetnek róla, hogy nem tudnak olvasni?

Tényleg olyan vonzó a betűk világa azoknak is, akik kívül vannak, mint nekünk, kiket akaratunk ellenére beledresszíroztak?  A betűkön kívüli világ vajon nem egy szabadabb világ, amit  a cigányok ismernek, de amit mi, a műveltek nem ismerünk?

Számomra a legnagyobb benyomást az tette, hogy a cigányok igénybe sem vették a hölgyet, mintha nem is hallották volna, mintha ott sem lett volna. Tették ezt valami egyszerű és nemes méltósággal. Több volt bennük a méltóság, mint a székely hölgyben, mely leteremtette őket.

Utólag elgondolkodtam, hogy mit is érnek a betűk. Jézus azt mondta, hogy a betű öl. Ezt a rá hivatkozó egyházak be is bizonyították. A legtöbb disznóságot betűkre hivatkozva követték el a történelemben, a fegyver annak csak a végrehajtó eszköze volt.

A Lélek nem a betű nyelvén szól, hanem a kép nyelvén, a betű csak arra jó, hogy elvágja a képeket az őket éltető lélektől. A betű megöli az élő képeket, kiszárítja őket. Az élő vallás, a Lélek képeit közvetlenül, intézményes közvetítés nélkül  megélni, érteni, beszélni.

Nagy Attila (Puli)


 

Hozzászólások
 
zsazsel: eletkepek
en szerintem innen latszik hogy ebben az esetben ki viselkedett müveltebben. a bibliaban az is all hogy senki ne gondoljon többet magarol mint amennyit szükseges gondolni...ez a cikk tenleg elgondolkoztat

Rosien Enikö
2010. március 02. kedd, 23:43
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Csíksomlyó 2010 május 22 Búcsú   Hzafele
Csíksomlyó 2010 május 22 Búcsú Hzafele
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload