BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 1 éve, 10 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe
Kezdőlap » Olvasói hírek » Olvasói hírek

Székely nemzeti anarchizmus – Nemzet és bölcsesség, vagyis a bennünk élő nemzetről

Olvasóink értékelése: / 3
Értékelés:
2010. március 21. vasárnap, 16:53
Írta: Nagy Attila (Puli)   
Kategória: Olvasói hírek
 

A Háromszékben, nem olyan túl rég, egy olvasó nagyon bölcs és nagyon meggondolt akart lenni a márciusi Vásárhelyi események kapcsán. Szerinte, ahogy olvasói levelében írta, butaság volt a tüntetés, mert annak a következménye volt a románok támadása, a románok támadásának pedig az, hogy sok magyar elköltözött Vásárhelyről Magyarországra, tehát mi húztuk a kurtát. Látszatra igaz.

Ez a gondolkodása álbölcsesség csupán, a puszta elme, a puszta ráció kicsinyes számítgatása. Így a szorongó, a félénk ember gondolkodik, aki görcsösen minden áron az abszolút biztos megoldást keresi, aki fél a kockázattól, és nem a bölcs. De ezt a gondolkodást nem egyszer lehet tetten érni a magyar sajtó profijainál is, akik állandóan a következményekkel riogatnak, a következményekkel való számolás bölcsességével akarnak kitűnni.

Ez a gondolkodás annak a következménye, hogy egy szorongásos náció vagyunk, Trianon óta szorongunk, – vagy még az előtt jóval?!

Ahol a nemzet lelkében szorong, fél, ott nem áramlanak szabadon a lélek vitális energiái, és a nemzetnek vitális problémái lesznek, amit nem lehet gyerekcsinálási nemzeti kötelezettséggel megoldani. A lélek energiái csak a szabadságban áramlanak szabadon, ahol félelem és szorongás van, ott nincsen szabadság. A nemzeti vitalitásnak az alapja a szorongásmentes szabadság.

A szorongás megsemmisíti a nemzeti identitást. A lélek képei (például a székelykapu és annak szimbólumai), a nemzeti identitás alapjai ott élőek, ahol a lélek szabad energiái éltetik. A nemzeti identitás a félelem-, szorongásmentes szabadsághoz kötött.

A szorongás megsemmisíti a nemzeti identitást, mert megöli, kiszárítja a lélek képeit. Olyan egyértelműen beszélünk a székely, magyar nemzeti identitásról, mint ami egyértelműen, vitathatatlanul létezik. De kérdem én azt, hogy egy szorongó náció nem veszíthette-e el a belső, élő nemzeti identitását?! Beszélünk az identitás védelméről, intézményekkel, de vajon van-e mit védeni?! Vajon nem újjáteremteni kéne identitásunkat a lélek szabadságában?

A nemzeti identitásról van egy nagyon helytelen felfogásunk. Az igazi szellemi, lelki nemzeti identitás az hűséget jelent mindahhoz, ami bennünk él, hűséget a lélek belső mintáihoz, mert a nemzet bennünk él. A téves felfogás a hűséget a nemzeti identitáshoz abban látja, hogy ragaszkodunk valami pusztán csak kívülről belénk sulykolt ismeretekhez, a nemzeti identitás ebben az esetben pusztán csak racionális ismeretek tömege.

Az úgynevezett primitívek pajai a sámánok, magyaroknál a táltosok ismerték a félelem, a szorongás okát, a lélekvesztést, de a módját is ahogy újra rá lehet találni. Ma már a lélekvesztésről nem beszél senki, mert a mai ember már csak tudatában él. De ahol elvész a lélek, ott elvész a nemzeti identitás is. A mai ember elveszítette lelkét, de annyira, hogy ezt a problémát nem is ismeri, már nem is szembesül vele. Lelkünkkel elveszítettük nemzeti identitásunkat is, ami maradt, az a puszta racionális ismeretek halmaza, amiket már ugyancsak pusztán racionális intézményekkel védünk az eltűnéstől. Nem az identitást védjük az intézményeinkkel, hanem azt a halott kérget, miből eltávozott a lélek.

A puszta ráció nem bölcs, bölcsessége csak a léleknek van, annak mi bennünk él. A ráció nem maga az ember, nem a teljes ember, az ember a lelkével együtt teljes, tehát csak a teljes ember lehet a bölcs. Aki elveszíti a lelket, az a bölcsességet is elveszítette. A puszta rációval bölcselkedők a nemzet ügyében azt bizonyítják, hogy a nemzet elveszítette lelkét és azzal identitását is. A nemzeti identitáshoz a lélek bölcsessége is hozzátartozik, mert az mutatja az utat az ínséges időkben, az ellenséges támadás idején, a kisebb ellenállás felé. Mi mindig a nagyobb ellenállás felé kerestük a megoldást, mi magyarok, ez az bizonyítja, hogy lelkünket, vele bölcsességünket, ezzel identitásunkat rég elveszítettük.

Az igazi bölcsesség nem méricskél kicsinyesen, a biztosat keresve, mert tudja, hogy a rossznak lehetnek jó következményei, a jónak pedig rossz, - a lélek bölcsessége, évezredek bölcsessége ezt tudja, de a puszta ráció szorongó bölcsessége ezzel nem számol.

Egy dolgot pedig tudni kell, hogy a lelket a csend őrzi meg és azzal lehet visszaszerezni, és nem az intézményekkel. A nemzet megtartója a csend. A nemzeti identitást a csenddel lehet visszaszerezni. Egy nemzetet misztikával lehet újjáteremteni és nem a ráció programjaival. Karl Rahner német katolikus teológus azt mondta, hogy az ember vagy misztikus lesz vagy nem lesz. Ez ránk magyarokra még érvényesebb, vagy misztikus lesz a magyar vagy nem lesz.

A csendben merjünk szembenézni, hogy szorongó nemzet vagyunk, mely elveszítette lelkét, és ezzel nemzeti identitását. Ne védjük, ami nincsen, hanem a csendben teremtsünk újat. Erre figyelmeztet a Székely Nemzeti Anarchizmus.

Ezért nem hibásak, a lélekvesztésért, sem a zsidók, sem a románok, ők csak következményei a lélekvesztésnek. Ha valami felelős a lélekvesztésért, az nem más, mint a ránk erőltetett nyugati kereszténység, mely elvette lelkünket. Simone Weil francia filozófusnak igaza volt, hogy a kereszténység hajlamos kivetkőztetni a nemzeteket nemzeti identitásukból. Annyiban azért kijavítom Simone Weilt, hogy csak a nyugati kereszténység.

Nagy Attila (Puli)


 

Hozzászólások
 
szakacsarpad: Székely nemzettudat
Tisztelt Puli ,
Az én véleményem a "székely nemzettudatról" az ,hogy az egyszerü kisember nem sokat tud erről ,nem tudja hovatenni magát mind "székely".Én Pesten élek és itt jöttem rá ,hogy mit jelent a szülőföld , és lettem ugymond székelylöld rajongó.De azt is látom hogy a Pesti ember sokkal tájékozottab a székelységről mint mi székelyek.
Ez szomoru , én is először kanadai rokonokkal voltam Zágonban , Csernátonban,a Tölcsvári kastélyban.Ha nincsenek ők talán sose megyek megnézni ezeket a helyeket.Talán itt kellene elkezdeni tudatositani a székelységet amig még van akiben.Én ugy gondolom sakkal nemzettudatosabb a külföldön élő székely mint az otthoni ,és nem azért mert köpködi a románokat.
Jó lenne erről leszokni és tullépni a Trianon szindromán. Ma mi is egy europai nemzet vagyunk és vannak értékeik ,ezt mások látják csak ugytünik mi nem fedeztük még fel.Remélem ez nem lesz mindig igy.
Üdv:SZÁ
2010. április 23. péntek, 20:50
 
Puli: köszönet
SzÁ, köszi a hozzászólást.
2010. április 24. szombat, 13:25
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Dezső Panzió **
Dezső Panzió **
Küldő: Dezsö János
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload