BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 2 éve, 3 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe
Kezdőlap » Olvasói hírek » Olvasói hírek

Székely autonómia – Miki egér és a székely autonómia

Olvasóink értékelése: / 2
Értékelés:
2010. július 07. szerda, 11:23
Írta: Nagy Attila (Puli)   
Kategória: Olvasói hírek
 

Gyerekkoromban kedvenc mesém volt „Miki egér a Holdon”. Állandóan készültem én is Miki egérrel a Holdra. Nagyanyámnak mondogattam: megyek a Holdra Miki egérrel. Ő csak bólogatott, mint aki komolyan gondolja, amit mondok. Nagy elégedettséggel töltött el Nagyanyám bólogatása.

A székelyek autonómiázását úgy képzelem, most ahogy áll, mint az én Holdba menetelemet Miki egérrel. Irreális, mint az én Hold-utazásom volt.

Nem maga az igény irreális, mert volna joga hozzá a székelységnek, hanem maga a hozzáállás olyan, hogy nem tudja az autonómia-törekvést a realitás szintjére emelni. De ennk történelmi háttere van: a mi nemzetieink mindig is csak a handabandázás szintjén voltak nemzetiek – akik ezt felülmúlták, azokat nem hallgatta senki és nem hallgatja.

Az RMDSZ minden hatalomra kerüléskor azzal a mesével áll elő, hogy komoly lehetőségek vannak, ígéretet kaptak. A mostani kormányrakerülés után a kulturális autonómia komoly lehetősgével állt elő az RMDSZ, de egy idő óta nagy a csend e körül – így volt mindig is.

Az Orbán-klón MPP-s Szász Jenő elzarándokol Bukarestbe kinyalni a fő diktátor, a Kalóz-kapitány plasztikáját, mert ugye a csiklás örömében rögtön autonómiát ad a székelyeknek. Gondolom, a komolyan gondolkodók ettől sem remélnek autonómiát.

A Székely Nemzeti Tanácsot meg tényleg úgy képzelem, mint én amikor mondtam a Nagyanyámnak, hogy megyek a Holdba. Azzal a különbséggel, hogy a csomafalvi gyűlésből majdnem verekedés lett.

De kérdem én azt, hogy hogyan lesz itt autonómia, ha húsz év alatt annyit sem sikerült kiharcolni az arra érdemes atyafiaknak, hogy Románia földrajzát, történelmét magyarul lehessen tanulni?

Pedig vannak komoly román értelmiségiek, kik ebben igazat adnak, mint André Cornea, ki azzal kapcsolatban, hogy Románia történelmét nem lehet lefordítani, azt az állam nyelvén kell tanulni, azt írta, hogy amit nem lehet lefordítani, akkor azt nem lehet az egyetemes történelem részévé tenni. Márpedig Románia történelme része az egyetemes történelemnek. Itt az jut eszembe, hogy nyugati propaganda anyagként nem lefordíthatatlan.

Tudom, hogy az autonómia a mai román hatalom nem akarásába ütközik, de sajnos a magyarok románok felé irányuló retorikáján is, mert nem tudjuk felhasználni a számunkra kedvező kijelentéseket, mint a Corneaé, vagy a román történészé, Nicolae Iorgáé, aki azt mondta Trianon után, hogy Erdélyben nem azt akarjuk elvenni, ami a magyaroké, mint az egyetem, ami van nekik Erdélyben, hanem azt akarjuk, hogy nekünk is az legyen, mi nekik van.

De egy autonómiás székelynek nem szabad Iorgát olvasni, mert az kész nemzetárulás. Az nem nemzetárulás, ha javunkra ismerjük meg a román gondolkodókat, hogy retorkánkban felhasználjuk. A román gondolkodók, kultúra ismerete több hasznunkra lenne, mint a magyar jobbikos retorika – több realitást adna az autonómia-törekvésnek. Egy kémfőnök mondta a második világ háborúban, hogy az első, ami fontos, az ellenfél gondolkodásának ismerete – ezt csak kultúrájából lehet megismerni.

Épp Iorga szelleme kéne meghatározza a románok felé irányuló diskurzusunkat, vagyis Iorga szellemére kéne hivatkozni: hogy ne vegyék el, ami a miénk, vagy adják vissza, ha elvették, mert Iorga szellemében nem lett volna szabad elvenni. És még sok ilyen hivatkozási lehetőség volna.

Végül is a jelenben az autonómiázás épp olyan irreális, mint az én utam a Holdba Miki egérrel, mert a székely vezetők nem tudnak realitást adni neki, csak önvigasztaló, önbecsapó retorikait.

Nagy Attila (Puli)


 

Hozzászólások
 
Szilárd: Puli és a Harkov bizottság kapcsolatáról
Hallom, hogy Gyergyószentmiklóson egy Moldovai román személy kívánja a gyergyóiak lelki és szellemi színvonalát felemelni az által, hogy egy új magyar újságot kíván beindítani abban a kisvárosban, ahol a lakosság számarányához viszonyítottan, amúgy is nevetségesen sok a helyi lap és ennek a gyergyóinfó nevű lapnak az egyik fizetett fő munkatársa éppen az agybeteg felesége kökösi putrijából a világmegváltó anarchista – vallásos (- Hogy milyen hökkentő merészséggel társít egymáshoz nem illő fogalmakat a feltűnési viszketegségben szenvedő profétánk...) eszméit és a magyar politikusokra és írókra a sátáni rágalmait szóró Nagy Puli Attila lesz! Hát mit mondjak...? Nem tudom, a gyergyóiak tudják-e, hogy nekik is már csak ez hiányzott a boldogságból, és felfogták-e már azt, hogy Nagy Gonosz Pulikával immár kint lesznek az összes vizekből!

De megmaradván egészséges humorunkat, azért vegyük kicsit komolyabbra a dolgot. Kérdésem az, hogy honnan is lehetne a Pulival a Facebokon rólam báj-cseverésző és engem már ismeretlenül is, helyből lehülyéző Gyergyói_infó c. jövendő napilap Kiadó-Urának: Marius – Grapian – Benchea fiatalúrnak pénze nem csak arra, hogy Nagy Puli Attilának külön státuszban teljes fizetésű rovatvezetői munkakört biztosítson, hanem, miért és honnan lenne kidobni való pénze egy Moldovai román fiatalembernek arra, hogy egy olyan magyar kisvárosban, amelyben a lakosság számarányához viszonyítva amúgy is nevetségesen sok a helyi lap, beindítson egy újabb „NAPILAPOT”? - Ne vicceljünk már... – Ha nekem, a szegény Moldvában született román fiatalemberként annyi pénzem lenne, hogy azt nem a jövedelmet is hozó iparba, vagy kereskedelembe, esetleg a biztos befektetésnek számító tömeg-szórakoztatási iparba kívánnám befektetni, hanem úri passzióból, tehát kizárólag a magam szórakoztatására lapot indítanék belőle, akkor nem pontosan Gyergyóban indítanék még egy újabb napilapot, hanem első sorban román nyelven és teljesen máshol az országban! Másod sorban, ha már tényleg szórakozni akarok, akkor inkább egy Can-Can, vagy Blikk szerű bulvárlapot indítanék, De ha magasabb rendű szellemi, vagy művészeti igényeim lennének (Mint ahogy az ismeretlen személyek startból lehülyéző bákói román fiatalembernek valószínű, hogy nincsenek, és nem csak azért mert engem lehülyézett ismeretlenül, hanem azért is Mert éppen Pulin akadt meg a szeme...), és így, ennek a szenvedélyemnek hódolva szeretném a pénzemet elverni, mint mások lóversenyeken, akkor egy igényes művészeti, vagy irodalmi jellegű lapot indítanék, de még egyszer mondom: CSAKIS ROMÁN NYELVEN!
Így viszont tök fejbe kólintva állnék a román fiatalembernek a magyarok felé forduló mesésen nagy jótékonysági igyekezetén, és nem tudnám elképzelni, hogy honnan ez a nagy áldozatkészsége a bákói román testvéreinknek, a székelyek felé, amennyiben nem szoktam volna meg azt, hogy látszólag értelmetlenül és csak úri passzióból olyan románok vásárolgatnak a székelyföldön és Csíkszeredában nem csak kültelkeket és elhagyott magánházakat, hanem tömbház lakrészeket is, akik soha nem jártak itt és nem is kívánnak a közeljövőben sem a távoli jövőben ide költőzni. Majd azt látjuk, hogy ezeket az ingatlanokat szépen az ortodox egyház kezdi helyre hozni, kezelni és karban tartani, majd a hivatalosan ide helyezett román anyanyelvű rendőröknek, katonatiszteknek és más – főként pályakezdő és itt családalapító – hivatalnokoknak abszurd módon jutányosan bérbe adni, majd még jutányosabban tulajdonba adni.
Nem tudom, az idősebb olvasók emlékeznek-e még a Román Parlamentnek a Harkov – bizottságára? Arra, amelynek a munkálatai során annyi szidalmat szórtak ránk a Pruteanu és Ghe. Funar a Vadim Tudor féle, deklaráltan vagy csak néha - néha és úri passzióból nacionalistává vedlett szenátorok és képviselők, amíg nyugatról rá nem szóltak a román politikára, hogy most már aztán elég kegyen, minden mértéket meghaladtak a törvényes nemzeti gyűlöletkeltésben. Ezt a parlamenti bizottságot máig nem oszlatták fel hivatalosan. Még mondjam tovább?
Minek? Hiszen éppen Puli írja valahol, hogy bármit is tennénk, a nem hivatalos és a fél hivatalos románosítás folyik tovább, akár tetszik az nekünk, akár nem. Akár beszélünk róla, akár nem. Én most csak azt a felismerést tartom érdekesnek – mivelhogy minden ami Pulival kapcsolatos az interneten – de csak ott! – izgalmasan érdekes, hogy már a Harkovosok is annyira szemtelenül nyíltan dolgoznak már a Facebokon is, mint azok a pedofilok, akik ugyanilyen szemtelenül nyílt párbeszédek útján fogják be a kiskorú áldozataikat.
Kérdés pers...
2011. szeptember 24. szombat, 19:43
 
Szilárd: Puli és a hivatalosan fel nem oszlatott Harkov biz
Kérdés persze még az, hogy az amúgy is, már fiatal korától barát- tanár és nemzetáruló, és még mindig a román nacionalizmusnak diverziózó Pulit mennyiben lehet naiv áldozatnak nevezni ebben az esetben, vagy mennyire a románosítást fél hivatalosan intéző sötét háttérhatalomnak lefekvő, titkosan hataloméhes (Amit éppen rám igyekezett kenegetni nagy szorgalommal) gonosztevőnek, aki alig várja hogy immár hivatalosított és fizetett újságíróként, teljes státuszban és törvényes vértezetben állhasson be székely-közvéleménynek és immár hivatalos megbízásból is rágalmazhassa a székelyföldi magyar politikusokat és közéleti személyiségeket?
Nos, ez, amennyiben valós anyagi – gazdasági alapúnak bizonyul a Marius – Grapian – Benchea fiatalúrnak az abban a Facebokban tett ajánlata, amelyben Puli Nagy Attila az immár tőle megszokott újabb csúsztatásaira engem rágalmaz és lebolondoz, a jövendő kiadó-szerkesztő beszélgetőtársa viszont, egyenesen lehülyéz, hamarosan ki fog derülni. Az asztrológusi gyanúm viszont az, hogy ez éppen egy olyan fintora lesz a Puli sorsának, mint amilyenekben éppen az ő internetes tudósításaiból (panaszkodásaiból) értesülhettünk az utóbbi időkben. Hiszen, amennyiben működnek az általam részletesen leírt egyetemes törvények és amennyiben valós az asztrológia axiómarendszere, Puli rég túl lépte már azt a Szaturnuszi határt, ahonnan vissza térhetne a sorsa jobbra fordítása érdekében.

Kozma Szilárd.
2011. szeptember 24. szombat, 19:45
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Viragzas
Viragzas
Küldő: Boga Zoltan
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload