BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 1 éve, 10 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe
Kezdőlap » Olvasói hírek » Olvasói hírek

Székely autonómia – Tőkés pártalapítása és az organikus kisebbségvédelem

Olvasóink értékelése: / 0
Értékelés:
2010. október 06. szerda, 12:57
Írta: Nagy Attila (Puli)   
Kategória: Olvasói hírek
 

A demokrácia lehetőséget ad az önszerveződésre, sok esetben a hatalmi ambíciók kiélésére is. Az utóbbi húsz évben időközönként létrejött egy társaság, egy intézmény, párt, abból a célból, hogy az autonómia ügyét szolgálja. Most Tőkés alapít pártot ebből a célból. Mivel túl sok a bába, nem fog elveszni a gyerek?! Szász Jenő is alapított pártot ebből a célból, és tudjuk, hogy mivé lett a szent cél, hatalmi ambícióvá, mely az autonómia-ellenes Băsescu talpnyalástól sem irtózik.

Ezeknek a szervezeteknek közös jellemzője, hogy az autonómia ügyéhez csak teoretikus a hozzáállásuk. Annak ellenére, hogy kidolgoznak statútumokat, fogalmaznak, beadnak, gyűléselnek. Gyakorlati hozzáállás nincsen. A Tőkés-párt is csak a folytatója lenne ennek a pótcselekvésszerű teoretikusságnak, mert Tőkés eddigi magatartása sem volt több, mint teoretikus, aki meg húsz éven keresztül pusztán teoretikus volt, az is marad.

Nézzük meg, hogy teszik más függetlenségi vagy autonómia-küzdelmek esetében. Például baszkok, katalánok, írek. Van egy párt, mely politizál, és van egy szervezet, mely aktív cselekvő, egymást kiegészítve. Igaz, hogy az aktív cselekvők terrorszervezetek, de ezt én csak példának szántam az aktív cselekvésre és nem akarok a terrora ösztönözni senkit, mert ez nálunk nem járható út.

Nekünk nem a pusztán teoretikus szervezeteket kéne szaporítani, hanem egy olyan aktív szervezetre lenne szükség, mely a pártpolitikát kiegészítve, a polgári engedetlenség törvényes eszközeivel gyakorolna nyomást az autonómia érdekében. Egy ilyen szervezet a tömegakciói révén bevonná a székelységet az autonómiaharcba – mert amely harcnak nem cselekvő része egy adott közösség, az végül közömbössé válik a cél iránt; és ha meg is valósul a szent cél, nála nélkül is, közömbös lesz iránta. Egy dolgot nem tudnak a teoretikus szervezetek, hogy a székelység aktív részvétele nélkül nem lehet autonómiázni.

Egy másik probléma, hogy a szervezetek, pártok egymás ellenében jönnek létre. Legalább Tőkés mint egyházi ember láthatná ezt a problémát organikusan, a Pál apostol szellemében. Pál a közösséget az emberi testhez hasonlítja, amelynek végtagjai, tagjai, szerepüket betöltve, egymást kiegészítve kell hogy cselekedjenek. Egy aktív szervezet, mely a politikai pártok teoretikusságát kiegészítené, nagyon is integrálható lenne egy organikus nemzeti cselekvési szemlélet alapján.

Tőkés forradalmár volt. Eddig a történelem minden vezető forradalmára, ha nem gyilkolták meg, vagy ha nem állították félre, diktátor lett. Ez az új párt, amit Tőkés alapít, nem hatalmi ambícióit szolgálja az autonómia ürügyén?! Lehet, ennek nincsen teljesen tudatában, a motivációk tudattalanok, de akkor annál veszélyesebb a nemzetre nézve.

Nagy Attila (Puli)


 

Hozzászólások
 • Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Hirdetés

Eseménynaptár

Hamarosan

Nincs esemény

Önök írták

Szennyes-teregetés 2013. december 05. csütörtök, 15:45
Írta: hon hunor

Megbotránkozva olvastam minap a Háromszékben Kádár Gyula polgártársam álláspontját városi tanácsunk ama bölcs határozatával kapcsolatosan, mely szerint városunk területén tilos lett a nyilvános ruhaszárítás.

Bővebben » Olvasói hírek »

Önök küldték

Primosteni naplemente
Primosteni naplemente
Küldő: O. Ildikó
Az önök képgalériája »

Sepsi-piac

Legfrissebb hirdetések
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload