BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 6 hónapja, 1 hete
 • calificari:
  Szakképzések iskola nélkül Dolgozól egy szakmában és nincs még papírod róla? Akarsz külföldön dolgozni és még nincs szakképesítésed? Saját válalkozast akarsz inditani és szakképesitést kérnek? Nem kell suliba járnod ahoz, hogy egy
 • tana balazs:
  meg ervenyese
 • Szalteleki Edit:
  Hungarocell(sztiropor) csomagoló anyagokat készítő gyárba férfi munkaerőt keresünk. Érdeklődni a következő telefonszámokon lehet: +40754786967 vagy +40787727613
 • futshop:
  okkkkkkkkkkkk
 • Gal Tunde:
  valaki nem tudja, hogy a lakonegyedi jatszoterek karbantartasa kinek a feladata?

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe
Eseménynaptár
 Előző nap Következő nap 
Eseménynaptár
A március 15-i ünnepségek programja
Mettől: 2018. március 14., szerda, 00:00Meddig: 2018. március 14., szerda, 23:59 Ismétlődés: egyszeri
  Találatok: 20 Beírta: adminka

Erdővidék – Bodvaj

XI. ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉS. MA 14 órától közös ünneplésre hívják Erdővidék polgárait a kistérség legjelentősebb ipartörténeti műemlékéhez, a bodvaji kohóhoz. Arra kérik az ünnepségen részt vevőket, hogy akik tehetik, jelenjenek meg népviseletben, vigyenek magukkal székely és magyar zászlókat. 13 órakor ingyenes autóbusz indul Barót központjából. A program: 13.50-től toborzó a magyarhermányi fúvószenekar közreműködésével (zenekarvezető: Vágási István);

 

14-től ünnepi műsor: Mihály Réka tanítónő, a nagybaconi Benedek Elek Művelődési Egyesület elnökének köszöntője; Gábor Áron rézágyúja – közös éneklés a magyarhermányi fúvószenekar kíséretével; ünnepi beszédet mond Sütő Levente Lehel, Vargyas község polgármestere; Vörösmarty Mihály Szózat című költeményét előadja Tana Szilárd, a bölöni Bölöni Farkas Sándor Általános Iskola tanulója; ünnepi beszédet mond dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, Budapest; ének: Hazám, hazám, csendes hazám – énekli Boda Szabina, a nagyajtai Kriza János Gimnázium tanulója; szavalat: Bedő Emőke, az erdőfülei Általános Iskola tanulója; ünnepi beszéd: Benkő Erika parlamenti képviselő; ének: Piros szív – énekli Kolumbán Sándor, Bardoc; ünnepi beszéd: Vincze József Alsónémedi község polgármestere, Magyarország; énekek: Szotyori Nagy József: Nemzeti dal, Kossuth-nóta – a bodosi református egyházközség Esthajnal kórusának előadásában (karvezető: Sándor István lelkipásztor); ima és áldás: Tordai Árpád baróti református lelkipásztor; koszorúzás; Himnuszok a magyarhermányi fúvószenekar kíséretével. Díszőrséget állnak a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület huszárai és tüzérei, illetve a kisbaconi, magyarhermányi és nagybaconi ifjak.

 

Sepsiszentgyörgy

MA 12–16 óráig a honvéd sírok koszorúzása a temetőkertekben a város iskoláinak közreműködésével. 18-tól a felújított 1848–1849-es honvéd emlékmű ünnepélyes felavatása az Erzsébet parkban: műsorvezető Nagy-Kopeczky Kristóf; beszédet mond Sztakics Éva Judit alpolgármester; rövid történelmi bemutatást tart József Álmos nyugalmazott tanár, helytörténész; szakmai előadást tart dr. Szekeres Attila István heraldikus; a Fogoly Katona című székely népballada Tulit Éva színművész előadásában; lelkészi áldás: Szabó Lajos kanonok, esperes, szentszéki tanácsos; közreműködik a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar, valamint a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület honvédtüzér szakasza. 19-től ünnepség a Nyugdíjasok Sugás Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.

CSÜTÖRTÖKÖN koszorúzások a sepsiszentgyörgyi emlékműveknél: 10-től Kiss János ágyúöntő emléktáblájánál (Olt utca 16. szám) és a Váradi–Bartalis vesztőhelyen (Őrkő) – közreműködnek a Váradi József Álatlános Iskola gimnazistái, illetve a Néri Szent Fülöp Általános Iskola tanulói; 11-től a Vártemplom cintermében – közreműködnek a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai; a Gábor Áron-szobornál és Nicolae Bălcescu-szobornál (Csíki negyed) – közreműködnek a Gödri Ferenc Általános Iskola tanulói; a Váradi–Bartalis siralomház emléktáblájánál (Lábas Ház) – közreműködnek a Mikes Kelemen Elméleti Líceum diákjai; 11.30-tól Gróf Mikó Imre szobránál (Erzsébet park) – közreműködnek a Székely Mikó Kollégium és a Református Teológiai Líceum diákjai; 12-től a Gábor Áron-emléktáblánál (Bod Péter Megyei Könyvtár épülete) – közreműködnek a a Székely Mikó Kollégium tanulói és a sepsiszentgyörgyi cserkészek; 12.15-től Berde Mózsa szobránál (Erzsébet park) – közreműködnek a Székely Mikó Kollégium tanulói és a sepsiszentgyörgyi cserkészek; 12.30-tól Incze Dániel kopjafás sírhelyénél (Malomgát utca) – közreműködnek a sepsiszentgyörgyi cserkészek és a Székely Mikó Kollégium diákjai; 13-tól a Kossuth Lajos-szobornál (Kónya Ádám Művelődési Ház) – közreműködik a sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda; 13.30-tól a szemerjai csata emlékművénél – közreműködnek a Gulliver Óvoda csoportjai és a sepsiszentgyörgyi cserkészek; a Váradi–Bartalis kőtömbös kopjafánál (a Váradi József Általános Iskola udvarán) – közreműködnek a Váradi József Általános Iskola I–IV. osztályos tanulói; az eprestetői csata emlékművénél (Állomás negyed) – közreműködnek az Ady Endre Általános Iskola diákjai; 15.30-tól az 1848–49-es honvédemlékműnél (Erzsébet park).

SZOTYOR. 12-től koszorúzás a kőtömbös kopjafánál (református temetőkert).

KILYÉN. 11-től koszorúzás a ’48-as kopjafás emlékműnél (református templom).

*

14.30-tól Sepsiszentgyörgyön ünnepi felvonulás a Szabadság térre

A nyugati városrészből: indulás a Váradi–Bartalis kőtömbös kopjafától (a Váradi-iskolától) a következő sorrendben: sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia 040-es Szent György Cserkészcsapata zászlókkal; étfalvi Szász Band ’93 fúvószenekar; hagyományőrző huszárok és más lovasok – Szilaj Hagyományőrző Egyesület, Shagya Lovasklub és Vadon Egyesület; 125 méter hosszú székely zászló, amelyet a városban működő magyar tannyelvű iskolák diákjai fognak (kb. 320 diák); Sepsiszentgyörgy város elöljárói (Tóth-Birtan Csaba alpolgármester, a városi tanács képviselői); ünneplő felvonulók.

A keleti városrészből: indulás az eprestetői csata emlékművétől (Állomás negyed) a következő sorrendben: sepsiszentgyörgyi 14-es számú dr. Kovács Sándor Cserkészcsapat zászlókkal; rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar; hagyományőrző huszárok és más lovasok – Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület, uzoni hagyományőrző huszárok, illetve szabad lovasok; 125 méter hosszú nemzeti színű zászló, amelyet a városban működő magyar tannyelvű iskolák diákjai fognak (kb. 320 diák); Sepsiszentgyörgy város elöljárói (Antal Árpád András polgármester, Sztakics Éva-Judit alpolgármester, a városi tanács képviselői), valamint dr. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter; ünneplő felvonulók.

*

15.30-tól koszorúzás az 1848–49-es honvédemlékműnél az Erzsébet parkban: a város keleti és nyugati részéből beérkezett elöljárók, politikai pártok, civil szervezetek képviselői és mások elhelyezik koszorúikat az „oroszlános emlékműnél”; közreműködik a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar, a városi egyesített kórusok és a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület honvédtüzér szakasza; a koszorúzást követően az ünneplők átvonulnak a Szabadság téren felállított színpad elé, ahol kezdetét veszi az ünnepi műsor.

ÜNNEPI MŰSOR a Szabadság téren – műsorvezető: Nagy-Kopeczky Kristóf. 16-tól a magyar lovassági induló dallamára bevonulnak a Szabadság térre a városban működő cserkészcsapatok, majd a hagyományőrző huszárok. Ezt követően felcsendül a Szózat, amelyet a huszár tisztikar is végighallgat, majd levonul a térről. Nemzeti dal – a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai (Kerezsi Csanád, Hajdú Csenge, Albu Erika), a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar és a városi egyesített kórusok előadásában (felkészítő tanár: Sebestyén-Lázár Enikő, zongorán közreműködik: Kőmíves Bokor Zsuzsa). Ünnepi beszédet mond Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere; Boldogasszony Anyánk – Szabó Fruzsina, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum végzős diákjának előadásában. Ünnepi beszédet mond dr. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjainak ünnepi műsora: Ábrányi Emil Él a magyar című verse – Gyenge Tímea, a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanulójának előadásában (felkészítő tanár: Fazakas Mihály); Kodály Zoltán: Háry János daljátékából A jó lovas katonának... – az Eufónia kamarakórus előadásában (szólót énekel Kerezsi Csanád); Wass Lajos: Kossuth Lajos táborában két szál majoránna – az Eufónia kamarakórus előadásában; az ifjúsági szónok beszéde – az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) által szervezett szónokverseny győztese. Ünnepi beszédet mond Főtisztelendő Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke; lelkészi áldást oszt Nt. Papp Attila református lelkipásztor; magyar himnusz, székely himnusz. S Kürtőskalács és pálinkás koccintás az ünnepi műsorban közreműködők részvételével a Tamási Áron Színház előcsarnokában. S A Georgius és a Csíki kamarazenekarok közös ünnepi hangversenye a Tamási Áron Színház nagytermében. S Magyar slágerparti a HÁRIT szervezésében a MOHÓ Beer&Music Pubban (Gábor Áron utca, 16/B szám, ex. Hostel).

 

Kézdivásárhely

MA 12-től megemlékezés a kászonújfalusi emlékműnél. Fellépnek a kászonújfalusi Tuzson János Általános Iskola diákjai és az Apor Péter Szaklíceum tanulói. Ünnepi szónok Daczó Bernadett, közreműködik a kászonújfalusi népi zenekar.

Megemlékezés a Nyergestetőn

MA 13-tól megemlékezés a nyergestetői emlékműnél. Az Apor Péter Szaklíceum ünnepi szónoka Daczó Bernadett. 14-től ünnepi műsort adnak elő és koszorúznak a Bod Péter Tanítóképző és a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Gyakorló Általános Iskolájának tanulói és tanárai. 15-től a kisvárdai II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskola diákjai és küldöttsége emlékplakettet helyez el a nyergestetői kopjafaparkban.

CSÜTÖRTÖKÖN 9-től ünnepi istentisztelet a református templomban – műsorral készül a Református Kollégium diáksága, részt vesznek az Abonyi Kinizsi Pál Gimnázium diákjai. 9.30-tól zenés, irodalmi összeállítás a Gábor Áron Műszaki Oktatási Központ aulájában Föltámadott a tenger címmel (betanította: Bálint Kósa Ildikó tanárnő); részt vesznek a halászteleki Bocskai István Református Oktatási Központ diákjai és küldöttsége, valamint a kisvárdai II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskola diákjai és küldöttsége. 10-től a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóinak koszorúzása a Petőfi Sándor-domborműnél és ünnepi műsora az iskola udvarán álló Petőfi-szobornál; a Turóczi Mózes Általános Iskola megemlékező műsora és koszorúzása Turóczi Mózes sírjánál; 10.30-tól megemlékezés Bem József szobránál – fellépnek az Apor Péter Szaklíceum diákjai; ünnepi szónok Daczó Bernadett IX. osztályos tanuló; a Bod Péter Tanítóképző és a a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola tanulóinak ünnepi műsora és koszorúzása a Kossuth Lajos-szobornál; ünnepi megemlékezés a Hősök emlékművénél a Református Kollégium diákjainak közreműködésével; a Turóczi Mózes Általános Iskola megemlékező műsora és koszorúzása a Turóczi-szobornál – énekel az iskola kórusa, szaval Todór Palkó, Oláh Viktor Zsolt és Kovács Szidónia, az ünnepet beszédével méltatja Dezső Szabolcs tanuló; 10.40-től a Molnár Józsiás Általános Iskola tanulóinak és tanárainak ünnepi műsora és koszorúzás a Molnár Józsiás-mauzóleumnál.

A Gábor Áron téren az ünnepi műsorban közreműködik a Historica zenekar, a Tanulók Klubja fúvószenekara, Kalányos Roland, a Nagy Mózes Elméleti Líceum diákja, valamint Kiss László és Márdírosz Ágnes színművészek. 11-től gyülekező és az iskolák felvonulása; 11.15-től lovashuszárok, a XV. Székely Határőr Gyalogezred, hagyományőrző csapatok és a környező falvak képviselőinek felvonulása, a Székely Vágta vándordíjának ünnepélyes átadása a városnak. 12-től ÜNNEPI MŰSOR: az ünneplőket köszönti Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere; beszédet mond Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét tolmácsolja Dr. Csige Sándor Zoltán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja. Szónoklatot mond a Zúg Március szónokverseny győztese, szaval a március 15. tiszteletére szervezett szavalóverseny nyertese. A műsorban elhangzó dalok: Elindultam szép hazámból – énekel Márdírosz Ágnes színművész; Historica: Nyerges-tető, Kis magyar historica; Tolcsvay László: Nemzeti dal; Ismerős Arcok: Nélküled – énekel a Historica zenekar, közreműködik Kalányos Roland, a Nagy Mózes Elméleti Líceum diákja. Vörösmarty Mihály: Szózat című versét szavalja Kiss László színművész.

19-től Remélj egy jobb hazát! – ünnepi műsor a Vigadó Művelődési Ház nagytermében. Meghívott vendégek: Holdviola (HU), Márdírosz Ágnes, Csíki Hajnal, Kiss László színművészek; tánckar: Horváth Tas, Ürmösi-Incze Hunor, Kocsis Hunor, Fákó Alpár Attila, Barabás Lehel, Ürmösi-Incze Mária Terézia, Mar­thi Beáta, Balogh Kinga, Balázs Tünde, Farkas Klára; rendező: Lung László Zsolt. Belépő: 20 lej. 20.30-tól a Historica zenekar koncertje, majd a Rock Fanatic koncertje a Flagellum Dei MC klubházában. Belépő: 30 lej.

 

Kovászna

MA 16-tól Feltámadott a tenger szavalóverseny a Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében. A győztes a március 15-ei központi ünnepségen is előadja szavalatát. Az első három díjazott pénzjutalomban részesül a kovásznai magyar tanácsosok jóvoltából.

CSÜTÖRTÖKÖN 13.15-től megemlékezés és koszorúzás a csomakőrösi március 15-ös emlékműnél. 14-től gyülekező a Kálvin hídnál, a Dózsa György utcában; 14.15-től lovas felvonulás a központi színpadhoz; 14.30-tól rendezvény a központi színpadon – ünnepi beszédek: Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke, Puskás Bálint Zoltán volt alkotmánybíró, Orbán Lajos lelkipásztor, Péter Artúr plébános, kórusművek a református férfidalárda előadásában; 15.30-tól átvonulás a református templomkertbe, koszorúzás – közreműködik a Kovászna Városi Ifjúsági Fúvószenekar, illetve a Havadtőy Sándor Cserkészcsapat; 19-től a Márciusi láng gálaest a Városi Művelődési Központban – fellépnek: a szónoklat- és szavalóverseny díjazottjai, a Tiszta Szív diákkórus és a Székely Mikó kollégium néptánccsoportja.


 Vissza
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload