BejelentkezésIdőjárás

Szavazás

Értékelje a sugásfürdői sípályát!

Üzenőfal

Legújabb üzenet: 4 éve, 1 hónapja
 • Ceglédi Csaba:
  Eltelt 9 nap de senkitől válasz nem érkezett.Mi itt Magyarhonban kicsit pörgősebbek vagyunk.Kösz
 • Ceglédi Csaba:
  Valami miatt a telefonszámok nem mennek át.0040267313649,0040267325679,
 • Ceglédi Csaba:
  A telefonszámok még egyszer:0040267313649,0040267325679,a kislányukat Babának szólítottuk,ma kb.27 éves.Nevem Ceglédi Csaba 7400.Kaposvár Tallián Gy. u.50.0036209477519.email:cegcsaba@gmail.com segítségüket köszönöm !
 • Ceglédi Csaba:
  családot.A telefonszámuk a régi így nem kapcsolható.A telefonszámok a következők:0040267313649,0040267325679,a Posta biztos tudja,hogy ezen számok mire változtak.A hölgy neve Costa Teréz a férje román,Doru-nak szólítottuk a kisleányt Bab
 • Ceglédi Csaba:
  Tisztelt Városlakók!A segítségüket kérném egy személy ill. a családja felkutatásában.Kb. 15 éve felejthetetlen napokat töltöttünk a városukhoz közeli Sugasfürdő erdészházában.Pár éve hiába próbálom felkutatni az akkori ismerős

Csak regisztrált felhasználók küldhetnek üzenetet

A nap képe

A nap képe
Eseménynaptár
 Előző nap Következő nap 
Eseménynaptár
Projekt 2
Mettől: 2010. január 29., péntek,  00:00Meddig: 2010. február 12., péntek, 23:59 Ismétlődés: naponta
Helyszín: Gyárfás Jenő Képtár Találatok: 2262 Beírta: admin

Projekt 2 címszó alatt 41 Hargita és Kovászna megyei fiatal képzőművésznek nyílik kiállítása január 29-én, pénteken 18 órától a Gyárfás Jenő Képtárban. Az Erdélyi Összművészeti Egyesület és Csík Terület Ifjúsági Tanácsa által szervezett tárlat  két hétig tekinthető meg.

Támogatók: Szülőföld Alap, Communitas Alapítvány, Eurotrans Alapítvány, Hargita Megye Tanácsa, Web Media Sound.

Kiállítanak: András Eszter, Ágoston György, Baász Orsolya, Bándi Emese, Benedek-Székedy Lilla, Biró Mihály, Biró Zsuzsánna, Daczó Enikő-Mária, Éltes Barna, Erőss Csongor, Fazakas János-László (jana), Fodor Botond Levente, Fülöp József, Gál Beáta, Gurzó Lehel, Horváth Zoltán, Kelemen Örs Csongor, Kisgyörgy Tamás, Kolumbán Hanna, Lakatos Krisztina, László Hajnalka, Lovász Árpád, Nagy Edina, Nagy Melinda,Nagy Szidónia Éva, Orosz Annabella, Páll Vince, Péter Alpár (ao), Piros Boróka, Simon Béla, Szabó Árvácska, Szabó Boglárka, Szőcs Zsuzsanna, Sztankovszky Szabolcs, Tamás Mihály Attila, Tar Lóránd, Váncsa Mónika, Varga Emőke, Vitos Hajnal, Vorzsák Gyula, Zsigmond Adél.

Képzőművészeti Projekt 2

A Projekt 2 41 fiatal képzőművész alkotásaiból válogat. Az Erdélyi Összművészeti Egyesület és Csík Terület Ifjúsági Tanácsa, valamint Fazakas János László (jana) és Fülöp József képzőművészek közös kezdeményezése már sikernek örvend sok helyi fiatal képzőművész körében, hiszen a vállalkozás célja teret, lehetőséget adni a megmutatkozásra mindazoknak, akik bár hivatásból művelik tanult mesterségüket, kevésbé ismertek, egyéni kiállítások egyáltalán nem vagy csak keveset tudhatnak maguk mögött. Itt, most lehetőség nyílt számukra a bemutatkozásra vagy az újbóli megmutatkozásra. A sepsiszentgyörgyiek esetében pedig a csíkszeredai bemutatkozásra. A közös térben való szereplés ugyanakkor valamiféle tétet is hordoz, hiszen a szakmai közelség, a mások munkáira való rálátás remélhetőleg serkentően is hat a képzőművészet időnként elég bizonytalan elkötelezettjeinek. A bizonytalanság úgy vélem, főként a boldogulás nehézkességéből adódik. Számos példa igazolja, hogy nem elég jó művésznek lenni, a jó szervezés, az állandó mozgolódás is elengedhetetlen feltétele az ismertté, elismertté válásnak. A Projekt kitalálói a gyakran tehernek érzett vagy művészek közös kezdeményezésében gyakran kudarcba fulladó szervezői munkát vállalják fel, abban bízva, hogy ez a fajta külső, nem szakmabeli, ám szakmaközeli segítség, úttaposás talán egy hosszú életű, ezáltal pedig egyre jobban körvonalazódó, ugyanakkor frissen tartható nyílegyenes folyamattá érik. Bizonytalan volt az indítás, még a folytatás is az és egyre inkább kiütköznek azok a problémák, nehézségek, amelyek egy ilyen nagyra szabott kezdeményezésnek természetes velejárói. Remélhetőleg lesz, aki levonja a tanulságokat, lesz, aki ezekből erőt merítsen a folytatásra. Mert igény az tagadhatatlanul van.  És növekedőben van.

Van igény a megmutatkozásra, ha van közönség, fenntartható a közönségigény, a várakozás, ha sikerül minőségi kiállításokat szervezni.

Ez a tárlat, úgy vélem sok újat, jót hozott. Bővült a kör. Hargita megyei képzőművészek mellett ezúttal Kovászna megyei alkotók is bemutatkoznak, amely nemcsak árnyaltabbá tette a kiállítást, hanem a két közeli megyében uralkodó eltérő szellemiségre, légkörre is rávilágít, amely képzőművészeti viszonylatban, úgy vélem, igen hasznos lehet. Műfaji szempontból is változatosabb ez a kiállítás, hiszen ez alkalommal a teret is sikerült kitölteni, ugyanakkor animáció, videoinstalláció nem szerepelt az első kiállításon. Az összkép igen árnyalt, izgalmas. Vegyes – mondhatják sokan, ami a Projekt nyitottságát is igazolná. Ez a fajta nyitottság azonban nem feltétlenül jó, hiszen bármiféle nyitottságnak kell legyenek valamiféle korlátai, különben a minőségen esik csorba. Bízom benne, hogy ez a nyitottság az elkövetkezőkben jól körvonalazott határokon belül jut kifejezésre.  A nagy létszám, a nagy változatosság talán zsúfoltságot is eredményezett, finomabban vagy divatosabban szólva, eklektikusnak érezhetjük e tárlatot. A környékünkön gyakorló, nagyszámú képzőművész, bár összeköti őket a tér, a közös kultúra, elképesztően sokféle műfajban, modorban képes alkotni. Számtalan újszerű műfajnak – itt-ott – már hagyománya is van. Miért ne lehetne ezeket együtt megmutatni. Ha másért nem, legalább a viszonyítás miatt. Talán inkább a teret kellene tágítani, a megnyilvánulás fizikai terét, mert a jelenlegi felület, bár méretei nem csekélyek, kissé szűkösnek bizonyul. A jövőben két dolgot mindenképpen mérlegelni kellene: vagy megbarátkozunk az időnként talán egymáshoz nehezen illő sokféle kifejezésmód egymás mellé szorításával vagy elkezdünk tágabb fizikai terekben gondolkodni. Arról, ami van, a sokféleségről ugyanis kár lenne lemondani, az utóbbi lehetőség pedig valószínűleg mindannyiunk számára előnnyel járna.

Túrós Eszter

Nagyításért katt a képre!Nagyításért katt a képre!Nagyításért katt a képre!

 Vissza
Médiapartnerek:
Háromszék
preload preload preload preload